България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Какво спортуват на плажа в Римини

Прочитания: 211
10.07.2013 18:07 по статията работи: Sportuvai.bg

Най-обичаме, когато откриваме нови забавни спортове. Натъкнахме се на интересна игра с топка – чуукбол. Спортът съществува от 70-те години на миналия век. Измислен е от швейцарец, практикува се професионално в около 15 страни, сред които Великобритания, САЩ, Китай и Бразилия. В италианския курорт Римини пък всяко лято от 2003 година насам се провежда фестивал на чуукбола, организиран от федерацията, отговорна за този спорт.

 

 

Сега накратко за правилата. Плажният терен е с размери 21х12. Целта е да отбелязвате точки, като запращате топката към специални рамки, разположени в двата края на игрището. Пред рамката се маркира полуокръжност с радиус от 3 метра. Това е така наречената забранена зона. Защо е заслужила това наименование, ще разберете след малко. Двата противникови отбора от по седем човека нямат право да си пречат взаимно при атака. Дотук нищо сложно, нали? Има обаче десетки други правила, които се усвояват с практика и правят играта по-сложна, отколкото ви се струва на пръв поглед. Ето основните от тях: 

 

 

  • Отборите имат право да атакуват към която и да е от двете рамки. При три последователни точки в дадена рамка следващият удар задължително трябва да е в противоположната.
  • Всеки отбор има право само на три паса, преди да отправи изстрел. При подаванията топката не трябва да докосва земята.

  • Всеки играч има право на три крачки, докато е с топката, и на 4 секунди, преди да я подаде.

  • При изстрел играчът с топка в ръце няма право да пристъпва очертанията на забранената зона.

  • Отбелязана точка има само ако при отскачане от рамката топката удари земята извън забранената зона или някой от противниковите състезатели под колената. Ако топката докосне противников играч по която и да е част от тялото, докато той е в забранената зона, точката отново се зачита.

 

 

Мислим, че това е едно добро въведение. Сега хвърлете поглед на веселото  видеото, за да усетите динамиката на играта и за да се заредите от енергията на участниците.

 

 

 

 

Още предложения за активно лято на нашата Фейсбук страница.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Виж всички препоръчани места за спортуване