България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Какво може да се яде през Великденския Пост

Прочитания: 266
12.04.2017 12:04 по статията работи: Sportuvai.bg

Великденският Пост е най-строгият и най-важният от всички постове. В този период се забранява дори да се пуши и да се пият алкохолни напитки.

Забранява се употребата на продукти с животински произход – месо, риба, мляко и яйца, както и белият хляб,гевреци, бонбони и майонеза.

Разрешените храни са растителните: плодове - пресни или изсушени, зеленчуци, в това число и кисело зеле, туршии, кисели краставички.

1893412

От хлябовете е разрешен черният, типовият и сухарите. Могат да се ядат гъби, орехи, всякакви каши, приготвени с вода и е разрешено да се пие чай. На Благовещение и на Цветница е позволено в менюто да има риба. Най-строго е постенето през първата и последната седмица на Великденския пост. През Чистия понеделник - първият понеделник от Великденския пост - е прието пълно въздържание от храна. В петъка на първата седмица се разрешава да се яде само варена пшеница, подсладена с мед или захар.

1893413

През останалото време: понеделник, сряда, петък – сухоежбина: вода, хляб, плодове, зеленчуци, компоти. Във вторник и четвъртък – гореща храна без мазнина. В събота и неделя – храна с растителна мазнина. Отказването от някои видове храна не е главната цел на постенето. Основното му предназначение е да извиси духовно човека. Телесното пречистване трябва да се съчетава с пречистването на душата. Истинският пост е отдалечаване от злото, обуздаване на езика, смиряване на гнева, укротяване на похотта, прекратяване на клеветите и лъжите.

Разумното въздържание от някои храни по време на постенето е полезно за организма, тъй като наистина му действа пречистващо. Но църквата дава на някои групи хора разрешение да не се пости.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Flowin Bulgaria |
5
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Виж всички препоръчани места за спортуване