България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Как слънцето ви уморява

Прочитания: 817
15.09.2017 16:09 по статията работи: Sportuvai.bg

Слънцето има своите ползи – повишава настроението като увеличава хормона на щастието, снабдява тялото с витамин D и дава шанс за много външни забавни активности. Но в големи дози, то вреди не само на кожата, а на цялостния ви тонус.

Всички сме изпитвали на гърба си какво става като "прегорим" на плажа например, ала знаете ли защо слънцето толкова бързо ви пие силите и провокира умора?

Дехидратация

В жегите се потим много повече дори да нямаме физическа активност. С потта излизат и ценни витамини и минерали, както и електролити. Това от своя страна може да доведе до сгъстяване на кръвта, което пък кара сърцето да работи на по-високи обороти за да я изпомпа до мозъка.

Важно е в горещините да поемате много течности, по-малко кофеинови напитки, които водят до обезводняване и е пожелателно да хапвате повече плодове и зеленчуци не само заради високото съдържание на вода в тях, а и заради ценните им съставки.

Тялото работи на по-високи обороти

Тялото ви не спира да работи. Когато е студено, то се грижи да поддържате телесна температура, за да сте в кондиция. Същото е и когато е прекалено топло – тогава нонстоп охлажда, за да постигне оптималната телесна температура.

По-активни сте

Топлите дни събуждат желанието ви да сте по-дейни, да прекарвате повече време навън. А през почивката нямате търпение да подкарате джета или водните ски; да се разходите сред природата; да поритате с приятели или да хванете ракетата и т. н.

Всичко това заедно с жаркото слънце уморява организма по-бързо.

Природата цеди

По-чистият въздух, морският бриз, пясъкът, високите върхове, полето – природата действа като стимулант, но както имате въздух и енергия, така в 20 часа сте готови да се мушнете в леглото.

Това е така, защото слънцето потиска нивата на хормона на съня мелатонин и когато залезе изведнъж, той ви "удря" с пълна сила.

Освен това сред природата се будите по-рано и сте по-енергични от ранните часове, което допълнително повишава енергийния разход.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Be Shape Studio  5 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване