България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Как лесно да подобрим метаболизма си

Прочитания: 192
20.07.2014 17:07 по статията работи: Деси Иванова

Източник: inm.com

Всички знаем, че сънят е от съществено значение за доброто здраве. Но едно ново проучване загатва, че може да има един лесен, но нереализиран начин да увеличим ползите от него - понижаване на термостата. 

По-хладните спални могат леко да трансформират кафявата мастна тъкан на човек. 

Доскоро учените смятали, че възрастните нямат кафяви мазнини. Но през последните няколко години е открито оскъдно количество в гърлата и горната част на гърба у много възрастни. 

Това е важно, защото кафявата мастна тъкан, за разлика от бялата е метаболитно активна. Експерименти с мишки, доказали, че за поддържане на вътрешната температура, се отнема захар от кръвта. 

1339662

Подобен процес се случва и у хората. За новото изследване, публикувано през юни в "Diabetes", изследователи убедили 5 млади, здрави доброволци от мъжки пол да спят в помещения с контролиран климат в продължение на 4 месеца. 

За първия месец, учените държали спалните на 23.8 градуса по целзий, считано за неутрална температура. На следващия месец, спалните се охладили до 18 градуса по целзий, като изследователите очаквали да се стимулира дейността на кафявите мазнини. Следващият месец спалните се върнали на отопление от 23.8 градуса, за да се предотвратят последиците от хладната стая, а през последният месец температурата била вдигната на 27 градуса. През цялото време нивата на кръвната захар и инсулина на доброволците били проследявани, заедно с размера на кафявата мастна тъкан. 

 

Като резултат, само от спане в студена стая, при доброволците се забелязвали метаболитни подобрения и намалено количество на кафява мастна тъкан. 

Посланието от този експеримент, е че почти без усилие може да подобрите метаболзима и здравето си само чрез намаляване на температурата в спалнята. 

 Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: well.blogs.nytimes.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Flowin Bulgaria |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване