България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Как да се справим с пролетната умора

Прочитания: 1424
29.04.2017 15:04 по статията работи: Sportuvai.bg

1883796

 

 

Пролетта безспорно е един от най-красивите сезони. Природата се събужда след дългия зимен сън, цветята и дръвчетата разцъфват, птичките почват да се завръщат, а ти си ужасно изморена и единственото, което искаш да правиш сутрин, е да останеш в леглото. Отпадналост, сънливост, липса на мотивация са част от типичните за пролетната умора симптоми. Въпреки че ежегодно множество хора страдат от нея, все още няма точно обяснение на какво се дължи. Според различни теории тя е свързана с количеството кислород, което вдишваме, с промени в нивата на някои хормони, с удължаването на деня, температурните промени, храната и др.

За справянето с това неприятно състояние, и то в най-хубавото време от годината, специалистите препоръчват повече почивка, спорт, здравословно хранене. От Ulatea добавят и няколко билки, които ще ти помогнат да се чувстваш заредена с енергия, по-концентрирана и в по-добро настроение.

ГИНКО

Различни изследвания показват, че екстракт от листата на Гинко помага при проблеми с концентрацията и при преумора. Доказан е благотворният ефект на Гинко върху симптомите на предменструалния синдром – промени в настроението, главоболие, мускулни болки, преумора и т.н.

ГЛОГ

Пролетта е сезон за пречистване на организма. Всъщност вероятно е натрупаните през зимата мазнини в организма да те карат да се чувстваш по-изморена. Глогът е мощен антиоксидант и помага на тялото да изхвърли вредните токсини.

ГУАРАНА

Гуараната е едно от най-силните енергизиращи средства в природата. Нейните зърна съдържат два пъти повече кофеин от кафето. Неслучайно тя се използва в множество енергийни напитки в цял свят.

ЕЛЕУТЕРОКОК

В традиционната китайска медицина и в билколечението тази билка се използва за регулиране на проблемите със съня, подобряване на концентрацията, главоболието и други симптоми, свързани с пролетната умора.

ЗЕЛЕН ЧАЙ С ЖАСМИН

Ако четеш повече от нашите статии, сигурно вече си забелязала, че сме големи фенове на зеления чай с жасмин. Това не е случайно! Тази ароматна комбинация пречиства и хидратира организма, снабдява го с куп полезни вещества и му дава необходимата енергия, за да се справи с пролетната умора.

КОПРИВА

Копривата е изключително богато на желязо и протеини растение. На молекулярно ниво желязото се използва за енергия при синтеза на ензими.

ЙЕРБА МАТЕ

Растението Мате е основна съставка на традиционната едноименна енергизираща напитка от Южна Америка. Съдържанието ѝ на кофеин е по-малко от това в кафето и гуараната, но за сметка на това съдържа много калий и магнезий, които помагат на билката при борбата ѝ с умората.

 

 

1883797

МЕНТА

Вероятно най-свежият аромат, за който можеш да се сетиш, е този на ментата. Неслучайно тя се използва като тонизиращо и енергизиращо средство още от древността. Като екстракт в етерично масло или под формата на вкусен чай, ментата действа безотказно при липса на енергия.

МЕТЛИЧИНА

Във виолетово-сините си цветчета това красиво цвете крие уникална мощ. То винаги е било използвано в традиционната медицина за подпомагане възстановяването на хора след продължително боледуване, защото дава енергия и регулира апетита.

ТРИБУЛУС ТЕРЕСТРИС

Трибулус терестрис е особено популярна билка сред любителите на фитнеса. Смята се, че тази билка увеличава физическата сила и издръжливост, има тонизиращ ефект и улеснява натрупването на мускулна маса.

ШИЗАНДРА

За любителите на билките и активните атлети плодовете на шизандра вероятно са известни като тонизиращо средство, подобряващо издръжливостта на тялото и мозъка. Тя намалява умората и стреса, като същевременно увеличава концентрацията и координацията.

ШИПКА

Шипката е един от най-богатите източници на витамин С в природата, чийто недостиг пък е свързан с преумора. Витамин С не се синтезира от човешкия организъм и поради тази причина е необходимо да се набавя чрез храната или напитките, които приемаме.

 



Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Flowin Bulgaria |
5
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване