България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Как да се приготвите за Пътя на Сантяго

Прочитания: 365
08.01.2013 09:01 по статията работи: Александра Цанкова

Ако искате да се извисите духовно, трябва преди това да си подготвите добър план

Вече ви обяснихме какво представлява "El Camino" или Пътя на Сантяго (вижте в Още по темата). Ако у някои от вас се е пробудило желанието да се отправи към тази дестинация, ние се чувстваме длъжни да разясним някои подробности. Тръгвайки на път трябва да имате предварителна подготовка и да сте наясно с няколко важни неща.


Откъде започва свещеният път?

Началната точка на пътуването за много хора е същата като тази на средновековните им предци - прагът на дома им. А за тези, които не искат да са сами, има много сайтове, организиращи групи, които тръгват от различни френски градове или от градчета в Пиринеите. Най-много поклонници идват от Испания, Франция и Италия. За тези, които не могат да си представят да нощуват седмици под открито небе, има специални хотели (refugio или albergue) като една нощувка (понякога с включена храна) струва 5-20 евро.

 

757403

 


Как да изминете Пътя на Сантяго?

За предпочитане е да направите прехода пеша. Смята се, че по този начин човек усеща най-силно божествената енергия. Желателно е да вземете поне два чифта обувки, като най-подходящият вид (за горещите дни) са сандалите. За планинската част от прехода задължителни са закритите обувки (студените нощи не подминават и летните месеци).

Друг приет начин за преминаване на тези свещени 800 километра е чрез велосипед или на кон. За успешно извървян "El Camino" се признават последните 100 километра пеша и 200 киломерта с велосипед или кон.

 

 

Кога да изминете Пътя на Сантяго?

През 11 век папа Александър III провъзгласява град Сантяго де Компостела за свещен (като Рим и Ерусалим). Смята се, че поклонниците, които го посетят в Свещена година, ще бъдат освободени от всичките си грехове. El Ano Santo (Свещената година) се чества всеки път, когато денят на Апостола - 25-ти юли, е в неделя. Последната е била 2010-а, а следващата най-близка е 2021-ва. Въпреки това поклонници се стичат целогодишно като най-удобните сезони за прекосяване на Пътя са пролет и есен.

 

757404

 

Какъв багаж е нобходим?

В една раница може да съберете всичко, от което имате нужда - дрехи, бельо, хавлия, лекарства. Най-вероятно ще вземете и доста излишни неща, но сега няма да ви убеждаваме, че е безсмислено. Малко по малко ще започнете да се отървавате от тях, защото тежестта и умората несъмнено ще си кажат думата.



И накрая ви съветваме да вземете един талисман за из път - морска мидичка. Легенда гласи, че по време на пътуването на тялото на Свети Яков в кораба към Испания, се разразила ужасна буря, вследствие на която тялото паднало в морето. След време се появило невредимо на испанския бряг, цялото покрито с миди. Но този морски дар има и друга символика: линиите по повърхността, събиращи се в една точка, са като маршрутите на поклонниците - започващи от различни места, но накрая винаги обединяващи се в Сантяго.

 

А връщането е лесно - събираш трохичките и си у дома. След това можеш да тръгнеш отново - може би по друга от линиите върху мидичката. И маршрутът ще е различен, и преживяването ще е различно, и ти ще си различен. Но едно винаги ще си остане същото - усещането, че преоткриваш себе си с всяка нова крачка по утъпкания път.

 


За още любопитни видеа и чудеса от света на спорта (и не само), следете ни и във Фейсбук: www.facebook.com/Sportuvai.bg

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Be Shape Studio  5 |
5
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Виж всички препоръчани места за спортуване