България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Как да бягаме по-бързо на всякакъв терен

Прочитания: 308
26.11.2013 14:11 по статията работи: Елена Стайкова

Направете тренировката си още по-интензивна

Източник: Thinkstock/Guliver

Според скорошно проучване, спринтирането за кратки интервали по време на тренировката, независимо дали го правите на равно или при изкачване, увеличава издръжливостта.

 

 

За да сравнят двата подхода, учени събират 32 участника, които тичат редовно, но не спринтират, и ги разделят на три групи. Едната група продължила с обичайната си тренировка, а другите две комбинирали тичането с кратки интервали на спринт при изкачване. Втората група спринтирала между 10 и 14.30 секунди при наклон от 10%, а третата група – при наклон от 1%, но с такава скорост и време, така че интензивността на тренировката им да отговаря на тази на втората група.

 

 

След шест седмици учените откриват, че двете групи, които са спринтирали, са подобрили скоростта и издръжливостта си, докато първата група не е показала напредък, въпреки че е прекарала двойно повече време в тренировки. Групата, спринтирала при наклон е напреднала два пъти по-бързо, в сравнение с тази, спринтирала на равен терен.

 

 

Резултатът от проучването – въпреки че всяка скоростна тренировка подобрява представянето, тази при изкачване дава по-осезаеми резултати за по-кратко време. Наклонът увеличава интензивността и затова не е необходима висока скорост за постигане на резултати. Нещо повече – тичането при наклон прави мускулите по-силни и подобрява начина, по който тялото използва кислорода.

 

 

Загрейте с бягане, след което изберете лек хълм или нагласете наклона на бягащата пътека между 5% и 10%. Спринтирайте колкото можете по-бързо за 30 секунди, но не по-дълго, след което забавете, за да възвърнете нормалния си пулс. Започнете с шест повторения и постепенно увеличете до дванадесет.

Източник: www.menshealth.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване