България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Йогата - спорт или нещо повече?

Прочитания: 212
10.12.2010 15:12 по статията работи: Петя Дикова

Идеята на йога е да се грижи не само за тялото, но и за ума

Повечето хора свързват йога с продължително стоене на челна стойка или с преплетени на всички страни крайници. Малко от тях знаят обаче, че упражненията са само едно от осемте стъпала на Ражда-йога или така наречената "класическа йога".

Спорт? Не точно

Докато достигне до пречистване на тялото си чрез различните пози (асани), посветеният в тайнството на йога, има много път пред себе си или най-малко поне още две стъпала за изкачване. Така че преди да започне със съществената практика, той трябва да се запознае с теорията или най-общо казано – да освободи ума си от онова, което му пречи да мисли пълноценно. А "отпускането и релаксацията" на съзнанието, трябва да признаем, са трудно постижими в света, в който сме принудени да живеем.

Погледната от "всички ъгли", йога е повече сложна и древна наука, която отнема цял живот, за да бъде изучена в дълбочина, отколкото "екзотичен" спорт или мода. Всеки обаче има право да си "вземе" от нея това, което му трябва и това, от което има нужда.

Отзад напред

В повечето спортни клубове у нас ще ви предложат да се запознаете именно с практическата част на йога, показвайки ви и преподавайки ви т.нар. "Хатха йога" или основните асани в учението.

Полезно е да се знае, че всяка поза е така измислена, че чрез притискане или обтягане да стимулира и активира различни нервни центрове в тялото. По този начин се осовбождават натрупаните енергии и се подобрява циркулацията на кръвта.

Всички, разбира се, търсим обещания ни резултат – да се преборим със стреса, така че, излизайки от спортния клуб, да се чувстваме тонизирани, щастливи и в мир със себе си и с околния свят.

Последното звучи страхотно, но не е задължително да се случи. Асаните нямат никакъв положителен ефект върху цялостното здравословно състояние, докато не се научите да ги изпълнявате правилно, със съответния цикъл на дишане и на издишане.

Нещо повече: ако по време на тренировката мислите за всички проблеми, които са ви се струпали напоследък, по-добре изберете друго занимание.

Идеята на йога упражненията и на самото учение е да успеете да намерите и задържите вътрешния си комфорт. И най-важното: той да продължи да съществува дори след 15 минути в поза "Лотос".

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Виж всички препоръчани места за спортуване