България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Историята на една настинка – 2

Прочитания: 261  3
23.12.2010 16:12 по статията работи: Красимира Динева

За да се справите по-бързо с вирусната атака, трябва да вникнете в нейните тайни

Мъдрите хора казват: "Опознай врага си, за да го победиш!". Това ще направите и вие, ако проследите с нас още няколко от най-любопитните факти и митове за настинките.

И така, нека започнем с:

Чашата портокалов сок не върши работа

Какво правите като почувствате първите симптоми на настинка?

Втурвате се към хладилника и грабвате бутилка с портокалов сок, само защото на етикета пише: "богат на витамин C"? Ще си позволим да ви кажем обаче, че сте на грешен път.

Резултатите от повече от 30 проучвания, обобщени от специалисти от университети в Австралия и в Хелзинки, доказват, че при голяма процент хора приемът на витамин C нито предпазва от простуда, нито намалява продължителността й. Просто организмът усвоява доста малка част от синтетичния вариант на полезното вещество, това е горчивата истина.

Звучи разочароващо, но не се отчайвате. Витамин C ще ви направи наистина добра услуга, ако сте изложени на стрес или ако ви предстои тежко физическо натоварване. Тогава приемайте около 200 милиграма на ден и може да намалите риска от вирусна атака наполовина.

Разбира се, препоръчваме ви най-вече да си набавяте ценния витамин по естестен път, с храната. Особено богати на витамин C са чушките, доматите, броколите, както и някои от цитрусовите плодове, особено кивито.

Магическото цвете

Сигурно сте чували, че ехинацеята – растение с нежни розови цветчета, се използва от векове за укрепване на имунната система. Нещо повече, след експеримент, проведен в университет в Кънектикът, САЩ, лечебните й качества не се оспорват от никого.

В проучаването взели участие близо 1 600 души. Резултатът: при прием на въпросната билка, рискът от настинка при тях намалял с 50 %. А при участниците, все пак попаднали във вирусния капан, продължителността на болестното състояние била съкратена до ден и половина. Впечатляващо, а?

Очаквайте продължение...

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Flowin Bulgaria |
5
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Виж всички препоръчани места за спортуване