България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Защо диетата ви не работи?

Прочитания: 201
19.08.2014 12:08 по статията работи: Деси Иванова

Източник: Thinkstock/Guliver

Бактериите в храносмилателните ни пътища повлияват на избора ни на храна и на нашето настроение. 

Не обвинявайте волята си по време на диета - бактериите, разположени в стомаха ви също имат пръст в това. Ново проучване, наскоро появило се в списание BioEssays потвърди факта, че поведението ни и избора на храна зависят силно от флората на червата ни. 

1365199

Различните бактерии имат различни хранителни нужди, твърдят изследователите. Понякога нуждите на тези бактерии са приведени в съответствие с нашите нужди и желания, а друг път не, казва автора на изследването д-р Карлос Майли. Тези различни бактерии контролират хранителните ни навици и желания, чрез освобождаване на молекули, които влияят на определени органи и системи. 

 

"Бактериите са в състояние да манипулират поведението и настроението чрез промяна на невронните сигнали в блуждаещия нерв. Променят вкусовите рецептори като произвеждат токсини, които ни карат да се чувстваме зле и освобождават химични "награди", които ни карат да се чувстваме добре.", казва д-р Атина Актипис. 

 

Процеса е двустранен - това, което хората ядът също повлиява на чревните бактерии. 

Разбирането за това как микробите влияят на човешкото поведение може да помогне на учените да ограничат нездравословните навици на хората. Авторите на изследването твърдят, че "Микрофлората е лесно управляема от пробиотици, пребиотици, антибиотици и промяна в диетата. Променяйки нашата микрофлора ние подхождаме към проблеми като затлъстяването и нездравословното хранене по нов начин."

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук:
www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: TIME.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Виж всички препоръчани места за спортуване