България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Задължително: разнообразете тичането

Прочитания: 395  3
18.02.2011 13:02 по статията работи: Красимира Динева

Когато еднообразието завладее тренировката ви, е време да вземете спешни мерки

Рутината има крайно неприятния навик да се настанява във всяка сфера на живота – дори и в тренировъчната ви програма. Не позволявайте обаче на еднообразието да ви отнема мотивацията и радостта от спортуването.

Напротив, постарайте се да поддържате постоянен интерес към сесиите си, като променяте периодично честотата и интензивността им.

Ето как, например, ви съветваме да подходите към любимия си джогинг, така че последният да ви дава нови стимули за лични постижения:

Начертайте нов маршрут: Ако вече година ползвате едни и същи алеи в парка, може би е дошло подходящото време да пробвате някои други. Преди самата сесия обаче, проучете района и преговорете наум маршрута.

Добре би било да сменяте пътеката поне веднъж седмично, за да натрупате по-бързо набор от няколко подходящи дестинации за тичане. След като го направите, може да разнобразявате маршрута само веднъж месечно.

Тичайте с партньор: Взаимно ще поддържате мотивацията си и ще споделяте така необходимия и за двамата спортен хъс. Не се разсейвайте обаче с излишни разговори. Заедно сте, за да тичате, а не за да приказвате, нали?

Поставяйте си нови цели: Ако бягате в едно и също темпо в продължение на години, сигурно вече ви изгаря адска жажда за предизвикателства. Предлагаме ви да изпробвате нов метод в тичането, а ако сте почитатели на продължителния джогинг, може да хвърлите едно око на любопитната тренировъчна програма на американския олимпийски шампион Джеф Галоуей.

Добавете към програмата си кросова тренировка: колоездене, плуване, сесия на елиптикал, йога. Изброените физически дейности са добри, защото не натоварват ставите, като в същото време укрепват мускулите.

Водете си дневник, но записвайте в него само важните неща: Такива, например, са новите идеи за програмата ви, които са ви хрумнали по време на тренировка. Или с две думи: всичко, което може да ви помогне да разнообразите допълнително сесията си.

Подобрявайте рекордите си седмично: Опитайте се да тичате по наклон или увеличавайте повторенията. След добра загрявака тичайте километър и половина без да спирате, а следващата седмица увеличете темпото и разстоянието.

Основната ви цел е непрекъснато да изненадвате тялото си и да разширявате границите на физическите си възможности.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване