България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Емил Калайджиев - да се гмурнеш към успеха

Прочитания: 328 1
28.08.2013 11:08 по статията работи: Александра Цанкова

Днес ще ви запознаем с един българин, избрал да живее, учи и спортува в чужбина, но съхранил любовта към страната ни завинаги в сърцето си. Емил Калайджиев се занимава с плуване от 15 години. Откъде идва страстта му към спорта и на какво дължи редицата си успехи, ще ви разкаже самият той. Отпуснете се, слагайте банските и се потопете в нашето интересно интервю.

 

 

 

Представи се накратко. :)



Казвам се Емил Калайджиев на 22 години. Уча в Южна Корея, университета "Йонсе". Изучавам политика и международни отношения, полупрофесионално се занимавам с плуване. Състезавам се на местно ниво.

 

 

Откога се занимаваш с плуване?

 

От 7-годишна възраст, след като родителите ми ме записаха при техен познат треньор. Самите те също са плувци, майстори в спорта. За мое най-голямо съжаление прекъснах при започване на техникума. По-късно, след заминаването ми за Корея, отново се захванах с плуване.

 

 

 

Какво те запали по този спорт? Защо избра именно него?



Като малък имах огромно желание да плувам. Харесваше ми. Обичах да гледам състезанията и да мечтая някой ден да участвам в тях, но не бях много съсредоточен в тренировките. В Корея всичко се промени. След като заминах преоткрих страстта си към плуването и реших да се занимавам по-задълбочено. Осъзнах, че спортът ме прави много щастлив. Тренировките бяха един много успешен метод за отпускане и преодоляване на стреса от новото място. Точно затова се обърнах отново към спорта. Плуването е начинът ми да се откъсна от проблемите.

 

 

1023606Къде тренираш?

 

В различни басейни и често ги сменям. В момента тренирам в малък 25-метров басейн в едно училище, за да упражнявам техника. Ситуацията в Южна Корея е благоприятна за развитието на спорта. Има много басейни из цял Сеул и изборът пред един плувец е огромен. На практика и най-малкият квартал разполага с плувен басейн.

 

 

Спазваш ли определен хранителен режим?


Като цяло хранителният ми режим включва много ядене, тъй като постоянно умирам от глад. Стремя се да ям много месо, фъстъци, бадеми, плодове и зеленчуци. Опитвам се да спирам алкохола по време на плувния сезон и си позволявам само в България да пия по някоя друга бира. :)

 

 

 

 

 

Как се подготвяш преди състезание?



Преди състезание гледам да изчистя всички малки детайли (обръщания, стартове). Стремя се да усъвършенствам основните неща по време на тренировките. Важно е да загрея добре, продължително. Най-много ме мотивира музиката, която слушам преди състезание. Нахъсва ме и се концентрирам. Мисля за състезанието, за всеки елемент, за всеки детайл.

 

 

 

На кого, освен на себе си, дължиш спортната си кариера?



На родителите си - за плувния ген, който ми дадоха. Другият основен фактор е отборът ми в Южна Корея, който ми помогна да се развивам, включва ме в състезания, вярва в мен. Благодарен съм на мениджъра на отбора, който се грижи за мен, следи за здравето и кондицията ми. Разбира се, приятелите ми в България винаги ми се радват и следят прогреса ми, чрез снимки и видеа от състезанията. Искрено им благодаря.


 

 

Разкажи ни за успехите си.



Началото ми бе колебливо, но след известно време започнах да влизам в ритъм и да постигам добри резултати. Първата ми голяма радост бе първата ми победа на 4-километров маратон във възрастовата граница 20-30 години. След това последваха сполучливи състезания с 2 златни индивидуални медала. Най-добре си спомянм състезанието на "Релли" (спортна марка в Корея), където взех 2 златни и 3 бронзови медала. Един от златните бе на 100 метра гръб, където поставих рекорд.

 



След това в тази дистанция, както и на 200 метра съчетано, успехите почнаха да се трупат през сезон 2012-2013. На 100 метра гръб завърших с 5 медала, а на 200 съчетано - с 4 медала за годината. Последва и републиканското първенство за студенти в Корея, където завърших с 3 сребърни медала. И в трите случая - много близко до златото, което ми дава надежда за бъдещето. Поставих рекорди в доста състезания. Като основни дисциплини ми се отвърдиха 50-100 гръб, 200 съчетано, а като второстепенни останаха 200 гръб, 100-200 крол и 100 съчетано.

 


Последният ми голям успех отново беше на маратон, където спечелих титлата, но този път на дистанцията 1,5 километра и спечелих трофея за най-добър плувец на състезанието с 1-во време измежду всички възрасти. Това ми беше 3-та победа в маратона.

 



1023610Какво ти предстои в спортно отношение?



Моята основна цел се казва "Световно първенство по плуване за ветерани 2016". Искам да покажа добри резултати на участието си там, тъй като тогава ще бъда вече на 25 години и ще бъда първа група. В Корея, ще продължавам да се стремя да се представям силно на големите състезания. Ще експериментирам с нови дисциплини в малките състезания. Преди всичко искам да се забавлявам.


 

 

Какво ти дава спортът?



Преди всичко спортът ми дава здраве, удовлетворение и щастие. Калява ме с дисциплина, учи ме на отговорност. Дава ми сили и амбиция да се стремя винаги към успеха, към по-доброто в живота си. Разбира се, запознах се с много спортисти и ценни за мен хора.

 

 

 

 

Накарай хората да спортуват. :)

Спортуване - това е единственото средство за изграждане на физиката и психиката по един правилен начин. Спортът ни прави силни и уверени личности. Спортът е здраве, клише което не остарява. Здраве за ума, тялото и духа.

 

 

 

 

Още интересни материали можете да намерите в нашата Фейсбук страница.

Коментари
Най-нови
Най-стари
1
Гошо Бурето28.08.2013 13:08:04
Браво, гордеем се с теб !
Отговори 0 0
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Flowin Bulgaria |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване