България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Диетичните напитки водят до надебеляване

Прочитания: 272
17.07.2013 10:07 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: Thinkstock/Guliver

Оказва се, че диетичните газирани напитки може би не са панацеята за отслабването, въпреки че мнозина са се надявали на това.

 

Изследване, проведено в Purdue University, установява, че диетичната кола може да бъде свързана с редица здравословни проблеми - от затлъстяване и диабет до сърдечни заболявания. Също като газираните напитки, съдържащи захар.

 

Сузи Суитърс, професор по психологически науки и поведенчески невролог, преразглежда редица неотдавнашни проучвания, установяващи дали пиенето на диетични безалкохолни напитки в дългосрочен план увеличава вероятността човек да преяжда, наддава на тегло и след това да развива други здравословни проблеми.

 

Едно голямо проучване установява, че хората, които пият изкуствено подсладена сода, са по-склонни към качване на килограми, отколкото тези, които пият обикновена. Други изследвания установяват, че тези, които пият диетична сода, са изложени на двойно по-голям риск от развитие на метаболитен синдром, често предшественик на сърдечно-съдови заболявания.

 

Изненадващото е, че освен предположението, че диетичните напитки са еднакво лоши за здравето с останалите, някои изследвания доказват, че те дори вредят повече от тези със захар в състава си. "Въпросът е не коя сода е по-лоша, а защо изобщо употребяваме газираните напитки?", пише професор Суитърс.

 

Проучванията, включвали напитки, съдържащи аспартам (E951), сукралоза (Е955) и захарин (Е954). Въпреки че този начин за подслаждане е на пазара от 25 години, именно в последните години с все по-голямото притеснение за наднорменото тегло, тяхното потребление е скочило до небесата.

981510

Учените доказват, че когато хората, пиещи диетични напитки, попадат в капана на "когнитивнно объркване", смятайки, че, тъй като приемат по-малко калории с течността, могат да се отпуснат с храненето.

 

Официалните позиции на редица институции и организации твърдят, че диетичните напитки помагат при сваляне на килограми. Проучванията при животни обаче показват, че употребата на подсладители води до преяждане. Някакси изкуствените подсладители успяват да заблудят способността на организма да прецени от колко калории се нуждае.

 

Разбира се, диетичните газирани напитки не са единствените места, където изкуствените подсладители се вмъкват в нашата диета. Някои кисели млека, тестени изделия, дори и лекарствени продукти включват подсладители в състава си.

 

И все пак нищо не е изгубено. Хората все още имат време да се информират по тези проблеми и да действат в правилната посока. Ние например ще продължаваме да ви запознаваме с новите здравни изследвания и ще  да ви съветваме как да живеете здравословно.

 

 

 

За още интересни материали посетете нашата фейсбук страница.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Be Shape Studio  5 |
5
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Flowin Bulgaria |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване