България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Годжи бери – съкровищница с полезни вещества от Хималаите

Прочитания: 958
20.09.2017 10:09 по статията работи: Sportuvai.bg

Годжи бери, императорско плодче, китайска шипка са само част от имената на това хималайско растение.

Древна китайска легенда разказва за билкар – Ли Чинг-Юн, който живял цели 256 години, в неговото меню присъствало именно растението годжи бери.

Днес ние познаваме растението като суперхрана, мощен антиоксидант и източник на витамин C. Освен това то е източник още на витамин А,B, ликопен, стероли, фибри, полизахариди, зеаксантин и много минерали (селен, желязо, цинк, калий, калций и др.)

Годжи бери в помощ на зрението – изключително подходящ при нощна слепота. Съдържанието на лутеин и зеаксантин предпазват очите от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи и пораженията, които нанасят – катаракта, дегенерация на макулата. При изследване се намира, че при редовен прием на 15 г плод в продължение на 28 дни, значително се покачват нивата на зеаксантин.

Ликопенът в растението придава не само червения му цвят. Като силен антиоксидант той предпазва сърдечносъдовата система от оксидативен стрес.

Фитостеролите (бета-ситостерол) в плодовете понижават нивата на холестерол и подпомагат поддържането на нормални нива на кръвното налягане.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Flowin Bulgaria |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване