България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Гергьовден наближава! Ето и как да си устроим приятна и вкусна трапеза

Прочитания: 1290
24.04.2017 12:04 по статията работи: Sportuvai.bg

Според древният обичай и традиции, на Гергьовден трапезата обикновено е общо селска. Прави се извън селището някъде на зеленина – обикновено при оброчище, параклис или манастир (ако има такъв в близост).

След като се освети, на нея се носят опечените агнета, обредните хлябове, прясно издоеното мляко и подсиреното от него сирене, квасено мляко и други подобни. На този ден за първи път през годината се яде пресен чесън, който задължително присъства на трапезата.

Край празничната трапеза отново се изпълняват обредни практики, свързани както с плодородието, така и с брачна насоченост. В някои райони на Източна България младите булки в началото стоят прави край трапезата, "за да стават високи конопите", а после хукват да бягат, като децата ги замерят с трохи хляб за плодородие. Другаде с бучки сирене за плодовитост са замеряни и младоженците.

На Гергьовден, край трапезата, кумът ритуално събува сватбените чорапи на младоженката и сваля връхната ѝ сватбена дреха, като я забражда с женска забрадка, вместо носената досега булчинска. На празничната трапеза (както и през целия ден на празника) цари веселие и се играят т. нар. "гергьовденски хора̀". Играят се обикновено на песни с религиозно-митичен характер и такива, свързани с мотивите за св. Георги – обикалящ полето, побеждаващ ламята и отключващ изворите и влагата.Веселието е задължително по време на целия празник.

А сега и ето няколко бързи и кратки рецепти за вашето агнешко, в случай че нямате толкова много време за готвене, или просто предпочитате малка и лесна трапеза:

 

1898660

Агнешко със зелен лук на фурна

- Продукти:

1 кг агнешко месо 3 стръка зелен лук 5 с.л. олио 2 ч.л. червен пипер 2 ч.л. черен пипер 1 с.л. сол

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на порции и се потапя в смес от олиото, солта, червения и черния пипер и 1 чаша вода. Порциите се нареждат в тавичка и отгоре се посипва нарязания зелен лук. Долива се чаша вода, покрива се с фолио и се пече в загрята фурна го готовност (приблизително 2-3 часа).

 

1898662

2. Агнешко с картофи и моркови

- Продукти:

1.5 кг агнешко месо 1 кг пресни малки картофи 4-5 бр. моркови сол, черен пипер, червен пипер 2-3 клончета девесил олио

Начин на приготвяне:

В намаслен гювеч се слагат порциите месо, предварително овкусени със сол и пипер. Налива се чаша вода и се пече час и половина. Добавят се посолени обелените цели картофки, нарязаните на едро моркови и девесила. Долива се още малко вода и се поръсва с олио. Пече се още около 30 минути. 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Flowin Bulgaria |
5
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване