България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Внимавайте със ставите при спортуването на открито

Прочитания: 487
28.05.2014 09:05 по статията работи: Sportuvai.bg

Рискове за нашите стави, които крият откритите места за спортуване

Източник: Artilane

Едва ли има диета, която да не включва спортуването като гаранция за здравословен живот и поддържане на отлична форма. Спортистите са атлетични и стройни, изглеждат наистина като еталон за красиво тяло. Тъй като всъщност говорим за физическо натоварване, добре е да знаем, че ставите ни носят тежестта на спорните занимания, които практикуваме. Това се отнася дори в по-голяма степен за откритите места. Независимо дали тренираме или се занимаваме активно, травмите са чест спътник на физическите усилия. Ако спортуваме навън, те могат да бъдат предизвикани от неравен релеф или настилка, от неправилно поставена екипировка (за пример можем да дадем спорт като бейзбол, в който над 40% от нараняванията са предизвикани от разхлабени наколенки и шлемове).

Все пак един от най-важните фактори за прекомерно експлоатиране на ставните връзки са недостатъчно доброто предварително разтягане или загряващи упражнения. Костната и особено мускулна система имат нужда от своеобразна подготовка, за да могат безпроблемно да издържат на продължително натоварване. В противен случай ни очакват поражения като навяхвания, изкълчвания и дори счупване на крайници. Те засягат изключително ставите, затова поддръжката на опорно-двигателния апарат трябва да бъде приоритет на всеки спортуващ.

1291051
Ако тренирате лекоатлетически дисциплини, особено важно е да внимавате за състоянието на пистата или стадиона, както и на спортните съоръжения. Превантивни мерки за безпроблемно спортуване без излишна опасност за ставите:

- не тренирайте спорт, който не е подходящ за вашата фигура. Професионалните спортисти развиват своите тела внимателно и упорито, те следват строги правила на хранене и живот. Това включва и упражнения за различните системи: сърдечно-съдова, мускулатура, костна и др.

-
преценявайте реално своите сили. Никой не е станал шампион за един ден и ако пренатоварите своите стави, рискувате да претърпите сериозни травми.

-
носете предпазни средства, дори да ви се струват излишни. Никой не е застрахован от нараняване, но освен ако не сте професионални спортисти, добре е да тренирате с наколенки, каска или защитни кори на краката.

- никога не тренирайте след ядене или когато сте уморени. Организмът е "отслабен" след хранене, защото част от процесите са насочени към усвояване на съответните постъпили вещества. В този период сте много по-уязвими от навяхвания и изкълчвания, затова изчакайте, преди да се заемете с физическа дейност. Това особено се отнася за плуването.


1291053Спортът на открито може да бъде не само здравословно занимание, но и да развие нашето тяло. Нужно е обаче да се полагат грижи за опорно-двигателната система и ставите. Подсилете своя организъм с продукти, осигуряващи нужните съставки за оптималното функциониране на ставните връзки. Продукти като Артилейн се грижат за движение без усилие и болка. Те са необходимото решение за любители и професионални спортисти. Поръчайте този чудесен продукт и се отдайте без притеснение на своя любим спорт в парка, на стадиона или пистата. "Движението е здраве" са казали древните гърци. А движението без усилие вече се гарантира от Артилейн.



Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване