България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Весели празници със здрава имунна система

Прочитания: 143
24.12.2012 10:12 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: photl.com

В основата на доброт ви здраве стои стабилната имунна система. Ако искате да се разболявате рядко и да намалите риска от развиване на тежки заболявания като рак, които "процъфтяват" щом тялото ни изгуби силата си да не позволява на увредените клетки да се делят, то поработете върху имунната си система. Ето няколко съвета как точно да го направите:

 

1. Стойте на слънце

 

Банално, но факт. Слънцето винаги е имало ключова роля в укрепването на имунната система. То помага на тялото ни да синтезира витамин D, липсата на който води до редица тежки заболявания. Целта ви трябва да е минимум 20-30 минути дневно.

 

2. Подобрете хранителния си режим

 

Също банално и също факт. Смисълът на храната е да дава сила на тялото ни да функционира правилно. Изписали сме вече десетки статии за правилното хранене и ще изпишем още стотици. Когато става дума за имунна система, целете се в храни, които ще ви доставят витамин A, B2, B6, C и Е. С други думи, не се лишавайте от плодове, зеленчуци, протеини и се опитвайте да балансирате между тях. Ако искате допълнителна сигурност, осигурете си канела, чили и лук. Те помагат за преодоляване на инфекциозни заболявания, убиват бактериите и гъбичките. Доматите също не са за изпускане :)

 

3. Редовни тренировки

 

Бъдете постоянни и не прекалявайте - нищо прекалено не е хубаво. Проучвания показват, че дори 20-30 минути ходене, няколко дни в седмицата, могат да са достатъчно. Според американски учени, хората, които вървят повече, се разболяват от простуда с 25 процента по-малко, в сравнение с тези, които не се разхождат и нямат никаква физическа активност.

 

4. Преборете стреса

 

Чисто биологично връзката между стреса и имунната система не е пряка. Но много проучвания доказват категорично, че не само при хората, но дори и при животните, стресът уврежда част от функциите на имунната система - примерно забаява производството на антитела, които се борят с вирусите. Също така стресът пречи на синхрона между нервната, ендокрийнанта и имунната система. 

 

Отдайте се на йога, боксирайте се, карайте ски или правете нещо друго, което ви кара да се чувствате спокойни. Не случайно казваме, че половината болести са в главата ни. Избийте ги от там!

 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Виж всички препоръчани места за спортуване