България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

В кои храни се крие захарта

Прочитания: 170
25.07.2013 10:07 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: inm.com

Наричат я "бялата смърт" и има редица причини, поради които захарта е заслужила това прозвище. Освен че прекомерният прием на този подсладител води до наднормено тегло, похапвайки сладости, рискувате да си навлечете редица други здравословни проблеми: диабет, висок холестерол, влошено зрение, сърдечно-съдови и дихателни проблеми.

 

 

Ако си мислите обаче, че спирането на сладкото и газираните напитки, е начинът да редуцирате драстично количеството консумирана захар, помислете пак или просто прочете следващите редове. От тях ще научите къде се крие така наречената "скрита захар". Ще се изненадате, че повечето продукти дори не са сладки.

 

 

 

Кетчуп


989994

Захарта е задължителна съставка в тези продукти, защото тя неутрализира киселият им вкус.

Почти една трета от съдържанието на доматените сосове, предлагани в търговската мрежа, представлява захар. На всеки 100 грама продукт се падат 27 грама захар.

 

 

Салатен дресинг


Повечето готови дресинги се рекламират като продукти с ниско съдържание на мазнини. Това наистина е така, но премахвайки мазнините, производителите прибавят огромни количества захар за подобряване на вкусовите им качества.

 

 

 

 

Плодовите млека


Нека бъдем честни: приятният вкус на тези продукти не се дължи на оскъдното количество парченца плодове, а на притеснително големите дози добавена захар: 200 грама могат да съдържат до 20 грама захар, което се равнява на 5 чаени лъжички.

 

 

989955

 

 

Зърнените закуски


Много от вас вероятно започват деня с купичка корнфлейкс, като се заблуждават, че това е здравословен избор. Цифрите говорят друго: 100 грама закуска - 11 грама захар. Детските зърнени закуски са дори по-опасни. Тук бихме прибавили и зърнените енергийни десертчета, тъпкани с обсъжданото вещество.

 

 

 

 

 

Консервираните зеленчуци


Ако някога сте наблюдавали как се прави туршия, със сигурност сте обърнал внимание колко много лъжици захар се добавят. Ако си набавяте този вид зеленчуци от магазина ситуацията се влошава. Бъдете сигурни, че освен зеленчуци си купувате и тревожно количество захар.

 

 

Хляб


Дали ще е бял или пълнозърнест, хлябът, който купувате, най-вероятно съдържа до една чаена лъжичка захар на филийка. Решението е да приготвяте хляба у дома или да намалите консумацията.

 

 


 

989995

 

Бързата храна


Тя си има от всичко по много - мазнини, сол, консерванти, калории, така че не се учудвайте, че бургерите, пържените картофки и дори салатите, предлагани във веригите за бързо хранене, съдържат и захар. Много захар.

 

 

 

 

Готови супи и бульони


Да, това е лесно решение да овладеете глада, но можете да бъдете сигурни, че пакетчето вкусен микс съдържа захар, макар и да не я виждате или усещате.

 

 

Не забравяйте да се отбиете и на нашата Фейсбук страница.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
Виж всички препоръчани места за спортуване