България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

В София се ходи пеша

Прочитания: 160 1
06.07.2011 11:07 по статията работи: Петя Дикова

Все повече столичани предпочитат да вървят из града, вместо да ползват градски или личен транспорт

Източник: inews.bg

Оказва се, че жителите на София предпочитат да обикалят града пеша. Те избират и именно този начин за придвижване до работа, вместо градския транспорт.

Това показа анкета, проведена от колегите от iNews през последната седмица. Според резултатите от допитването едва 12.6% от анкетираните карат кола в града. В същото време над 63% от столичани ходят пеша всеки ден, а 18% го правят няколко пъти седмично.

Оказва се, че столичани избират ходенето пеша, защото е здравословно и не искат да се бутат в градския транспорт. Други предпочитат да изминат пеша разстоянието до работното си място, защото живеят близо до него. Не липсват и такива, на които не им остава време за ходене в града.

Русенци пък спират да ходят пеша заради валежите, като ходещите пеш намаляват с 42%, при среден спад за всички градове с 32 на сто поради дъжд или сняг.

Това показва проучване на Mc Gill University и Concordia University, направено сред пешеходци в 9 града в света за период от 170 дни от края на есента до началото на лятото.

В изследването са включени градове с население между 18 000 и 1.2 милиона жители. Сред тях са Русе, Килимарнрок и Глазгоу в Шотландия, Гливице в Полша, Оулу и Якобстад във Финландия, Сион в Швейцария и Итака в САЩ.

Всички тези градове се намират в северното полукълбо и са в умерени климатични зони. Въпреки това се различават значително поради локалните климатични условия.

Изследването сочи, че най-голямо влияние върху желанието за разходка пеш оказва дъждът, докато ниските температури най-малко могат да повлияят на пешеходците.

С 14% нараства броят на пешеходците при повишение на температурите с 5 градуса, а при преминаването от сняг към сухо време се наблюдава 23-процентно увеличение на ходещите пеша, сочат проучванията, цитирани от medicalxpress.

Коментари
Най-нови
Най-стари
1
Божидар Христов31.03.2012 15:03:17
Хубаво е когато времето е топло
Отговори 0 0
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Flowin Bulgaria |
5
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване