България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Бременна на колело? Може!

Прочитания: 199
14.10.2016 10:10 по статията работи: Sportuvai.bg

Бременна на колело? Може!

Редица изследвания показват, че умерената физическа активност по време на бременност е полезна и дори важна за здравето на бъдещата майка и нейното дете. Тук изключваме първите три месеца, когато всяка форма на интензивно трениране представлява риск за плода и, като цяло, е препоръчително да се избягва.

Разбира се, преди да изберат да се подложат на какъвто и да е спорт, дамите трябва да се консултират с лекар. И това, както се досещате, е правило номер 1. Що се отнася до колоезденето, то също е позволено, ура! :)

Основната препоръка все пак е всяка жена да кара колело, докато се чувства комфортно. Логично, нали? В мига, в който въртенето на педалите създава дори незначително неудобство, червената лампичка за прекратяване на дейността трябва да замига предупредително.

Всъщност, ако се разходите по он-лайн форумите, ще установите, че по света има куп жени, които велосипедират бременни – обикновено до 5-тия и 6-тия месец, а даже и до по-късно. Голяма част от тях са спортни натури и просто не могат да се откажат от любимия спорт. Има и такива, които изведнъж решават, че точно сега трябва да се качат на две колела. Нетренираните обаче трябва да внимават повече, поради липса на достатъчно опит и физическа подготовка, което пък може да повиши риска от неприятни последици.

Преди да се посветят на колоездене, все пак всички бъдещи мами трябва да направят и още нещо: да се погрижат за безопасността си.

В този ред на мисли, добре е да "шофират" планински тип колело. С по-широките си гуми, въпросните велосипеди гарантират по-висока сигурност на пътя. С други думи, опасността от нерегламентирани падания намалява.

Освен това, този вид велосипед разполагат с предно окачване. Тази особеност в дизайна му понижава сътресенията от неравностите по пътя.

Ясно е, че карането в горещо време не се препоръчва, дори и на небременни. Важна остава разумната хидратация.

Според специалисти, добре е бременните да карат в по-спокойни райони, при по-малко участници в движението. Равните настилки и по-кратките вело-преходи са съществени условия за безопасност и сигурност, както и периодичните консултации с лекар.

След всичко казано, нека попитаме и вас, бъдещи майки: вие въртите ли педалите и колко често? 

Източник: Fitwell.bg
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Виж всички препоръчани места за спортуване