България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Алкохолът убива 1 човек на всеки десет секунди по света

Прочитания: 1212
09.05.2017 17:05 по статията работи: Sportuvai.bg

Сигурно ви се е случвало да ви боли главата след хайдушки запой. Но каква е причината за това? Никой не е сигурен как точно етанолът причинява различните си ефекти, но щом веднъж навлезе в кръвта, той безпрепятствено преминава към нервните клетки на мозъка и тогава партито започва-или свършва.

Знаете ли, че... 

Алкохолът убива 1 човек всеки десет секунди по света.

Първите симптоми на интоксикация с етилов алкохол са доста приятни за повечето хора. Чувстваме се релаксирани и щастливи, шумни и ентусиазирани. Следва замъгляване на зрението, времето за реакции намалява, възприятията стават ненадеждни, задръжките падат- което може да доведе до лоша преценка.

Някои от тези ефекти се причиняват от самия етанол, а други - от още по-токсичния вторичен продукт на неговия метаболизъм, наречен ацеталдехид. Това вещество се натрупва в кръвта, когато черният дроб разгражда алкохола до форма, която може да бъде отстранена от тялото.

Етанолът е компонент на алкохолните напитки и може да накара тялото да изхвърля течности. Дехидратацията, промяната на водния баланс в тялото, както и на основни хранителни вещества довежда до болка в главата. Това влияе на течностите, обграждащи мозъка и намаля кръвното налягане. На всичкото отгоре, алкохолните напитки могат да намалят кръвното налягане в мозъка, чрез разширяване на кръвните съдове и от там да доведат до още по-силна болка и недостатъчност. Кеф, а? И не, киселото зеле не помага.  

Знаете ли, че...

Алкохолът не ви кара да забравяте каквото и да било. Когато сте брутално пияни, мозъкът временно губи възможността да създава спомени.

Всеки Руснак консумира 18 литра алкохол годишно, удвоявайки какво ескпертите смятат за опасно.

Хора със сини очи имат по-висок толеранс към алкохола.

Бирата не е била определена като алкохолна напитка в Русия до 2013 година. Американското правителство е отровило алкохол по време на сухия режим през 20-те и 30-те, убивайки повече от 10 000 души.

Александър Велики е направил състезание по пиене на алкохол сред войниците си. В края на състезанието 42 души са умрели от алкохолно натравяне.

5% от хората никога не изпитват главоболие в живота си.

Но защо ни боли главата?

Мозъкът не усеща болка, главоболието се причинява от други чувствителни на болка структури около мозъка. Самата мозъчна тъкан няма рецептори за болка и точно заради това мозъъчните операции могат да се извършват, докато пациентът е в съзнание.

Редица химикали може да доипринесат за следалкохолния главобол. Проучвания показват промени в имунната система и в други различни химикали, включително флавоноид, триптамин и ацеталдехид. Точният механизъм на болкосъздаващите "качества" на тези химикали не е напълно разбран.

Индивидуален отговор: Не всеки получава главоболие от алкохола. Принципно хора, които усещат болка в главата след пиене на бира, вино или други алкохолни напитки създават неприятна асоциация и просто избягват да пият. Хора, които зачервяват бузите след консумиране на алкохол по-често получават и болки в главата. И така - не пийте алкохол, ако искате да не ви боли главицата.

А да - и клин не избива клин! Доказано е!

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване