България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Kак летните настинки си играят с мозъка ви

Прочитания: 224
20.07.2014 09:07 по статията работи: Деси Иванова

Източник: Thinkstock/Guliver

Болен мозък е бавен мозък. Е или просто по-бавен от обичайното. Точно, както тялото ви се чувства сънливо и изцедено от енергия, когато сте болни, мозъка ви не е способен да мисли, научава или реагира адекватно. 

Изследователи обясняват как точно влияе настинката върху вашия мозък. 

 

1339585

В момента, в който сте се разболели

 

Веднага след като тялото ви открие бъг в системата, имунната система започва действие и освобождава няколко специфични видове цитокини. Това е показват изследванията, проведени в университета, в щата Минесота. Тези малки протеини изпълняват много различни функции. Основно представляват пратеници на имунната система, имащи за цел да предупредят нервната система на цялото тяло, за да контраатакува.

За съжаление, докато задействат защитните сили на тялото ви, цитокините объркват мозъка с химичния коктейл, обяснява д-р Андрю Смит от Великобритания. 

 

 

Докато се борите с настинката

 

Експериментите на Смит, са установили, че химикалите, навлизащи в главата ви, по време на болестно състояние намаляват в пъти умствената дейност. Това обяснява, защо, хората, които са болни, имат проблеми зад волана, според направените от Смит изследвания. 

Способността ви да синтезирате устна информация също се срутва. Научните изследвания показват, че проблеми в дейността на фронталните дялове на мозъка, довеждат до проблеми с психомоторните функции. Това включва координация, сила, скорост и баланс. Има информация от университета в Саутхемптън (Великобритания), че когато сте болни, способността на мозъка ви да съхранява нова информация драстично намалява. 

1339587

Когато се чувствате по-добре

 

За щастие, изследванията показват, че повечето от замъгляванията на умствените и психологическите способности са част от симптомите на настинките. Но по причини, които учените още не са установили, мозъка продължава да действа по-бавно до седмица, след преминаване то на болестта. 

Освен да атакувате настинката с много почива и течности, проучванията показват, че няма както друго да направите за тялото си, за да компенсирате намалена умствена функция. Но поне когато става дума за бдителност, може да се обърнете към кофеина. Малко кафе или друга кофеинова напитка помагат за изостряне на мозъка, дори и когато сте неразположени. 

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук:
www.facebook.com/sportuvai.bg

Източник: http://www.shape.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Be Shape Studio  5 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване