България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

8 прости правила за здравословно хранене

Прочитания: 286
28.09.2014 15:09 по статията работи: sportuvai.bg

Праивлното хранене е много важно за организма ни. Това е така, защото правилното хранене ни помага да поддържаме здравето си добро, позволява ни да тренираме правилно и да се поддържаме във форма и намалява риска от напълняване и различни неприятни болести. Ето няколко прости правила как да се храните по-здравословно.

Добавете бобовите растения. Те ще ви помогнат да си набавите протеини и различни хранителни вещества, без да приемате много мазнини и то на добра цена. Бобовите растения трябва да присъстват поне 3 пъти в седмичното ви меню.

Салати. Те са важни и полезни, защото вие ядете зеленчуците сурови, като по този начин вие приемате по най-добрия начин витамините. Най-добре е да подправите салатата със зехтин и малко сол.

Добавете рибата. Рибата е богата на протеини и омега-3 мазнини, които са важни за организма ни. Рибата ще ни помогне да заздравим сърцето и мускулите си, без да приемаме излишни калории. Поне 2 пъти седмично трябва да се яде рибата.

Намалете мазнините. Избягвайте месата, които са богати на мазнини и ястията, които се приготвят с много мазнини. По този начин вие ще успеете да намалите и вероятността от това да напълнеете.

Сгответе морковите. Повечето зеленчуци са по-полезни когато са сурови, но това не важи за морковите. Когато ги сготвите, твърдите стени на клетките се разпадат и вие по този начин абсорбирате всички полезни вещества, които съдържа морковът.

Пийте чаша натурален сок на закуска. Но не става въпрос за някой от магазина, а за изстискан от вас. Това ще ви помогне да се заредите с витамини за целия ден и да хидратирате тялото си след дългата нощ, в която сте губили течности.

Яжте цитрусови плодове. Те са много важни за организма ни, защото са богати на почти всички витамини. Това ще ни помогне да заздравим имунната си система и да се чувстваме енергични.

Добавете витамин Д. Той се съдържа в яйцата и рибата, но най-добрият му източник е слънцето. Но в северните страни, когато от октомври до март има много малко слънчеви лъчи, хората страдат от дефицит от този витамин. За това добавете яйцата и рибата към менюто си.

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg 

Източник: Womensfitness
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Виж всички препоръчани места за спортуване