България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

7 начина да оправим слабите си сухожилия

Прочитания: 949
12.04.2013 10:04 по статията работи: Sportuvai.bg

Aко трябва да си изберете партньор за спортен двубой, изберете си този с яки сухожилия и задник, като на Джей Ло. Пичът ще има много сила.



Ако пък се озовете в един ден в света на "Игра на тронове" и ви предстои битка на живот и смърт, гледайте да се биете с този, който няма здрави сухоложилия и дупето му е като палачинка. Ако и ходилата му сочат встрани, а не са успоредни, това значи, че ще има по-лош баланс и по-лесно ще го съборите, отсечете главата и т.н.



Сухожилията и големите седалищни мускули са основният източник на сила в краката. Те могат да подобрят чувствително атлетичността ви, да ви помогнат да вдигнете големи тежести и ще ви помогнат в средновековни битки и турнири по лека атлетика.



Но освен това силните сухожилия ще държат здрави колената ви. Особено при атлетите, това е от съдбовно значение. Защото кофти сухожилията са гарант за травма. Ако им отделите време и ги тренирате, ще тичате по-бързо, ще скачате по-високо и ще правите мъртва тяга с по-голяма тежест.



Един от най-добрите треньори по лека атлетика в света, Чарли Франк, съветва, че съотношението на силата между четириглавия бедрен мускул и сухожилието трябва да е 1:2 или дори 1:3.



Как да го постигнете, ето седем кратки съвета:



1. Тренирайте сухожилията

Да, звучи очевидно, но повечето хора не го правят. Пичовете наблягат на бедрените мускули, а за сухожилията... ако остане време. А за двете трябва да отделяте еднакво време.



2. Направете ги приоритет

Ако сухожилията ви са слаби, тренирайте първо тях и по-често. Това значи поне два пъти седмично. Свършете с тях и преминете към упражненията за бедрата.

3. Бедрени разгъвания и сгъвания

Нищо не стяга сухожилията така, както бедрените разгъвания и сгъвания. Ето и видео как точно се прави:

 

 

4. Тренирайте сухожилията като продължения на бедрата

Освен бедрените разгъвания и сгъвания, правете и румънска мъртва тяга - с един и с два крака, правете още: румънска тяга и навеждане с щанга.

Румънска тяга:

 



Навеждане с щанга:

 

5. Клек до кутия

Упражнението е полезно поради няколко причини. Първо ви учи как да сядате и ангажира здраво сухожилията. Освен това при повечето хора, които тепърва започват тренировки, сухожилията по традиция са слаби. Бокс клекът им позволява на новаците да клякат безопасно с тежест.

 

6. Дълбок клек

Полуклековете натоварват здраво коленете, но не правят нищо за сухожилията. За да ангажирате и тях, трябва да клекнете до момент, в който ябълката на тазобедрената ви става е под ставата на коляното.

7. Суинг с пудовка

Хубавото на суинга с пудовка е, че не само активно натоварва сухожилията, но не ви изтощава. Това означава, че може да направите много повторения, без да се пренатоварите. А пренатоварването, както наскоро обяснихме, е изключително опасно.



Хайде сега, марш във фитнеса и започвайте да тренирате тези сухожилия. Така не само ще може да вдигате повече и да издържате повече, но ако играете баскетбол или футбол, шансът от травма в коляното значително ще намалее.

 

16830829-1eb6-60fb-90b3-28f246222b0a

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Виж всички препоръчани места за спортуване