България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

5 ползи от разтягането

Прочитания: 572
15.07.2013 17:07 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: Thinkstock/Guliver



Ако си мислите, че упражненията за разтягане на тялото са загуба на време, грешите. Предлагаме ви 5 причини, които да ви откажат от вредния навик да пропускате тази важна част от тренировката.

 


1. Прави ви по-силни


Когато се разтягате, подобрявате циркулирането на кръвта. По този начин позволявате на хранителните вещества да достигнат до всички мускули, а това гарантира по-добра идръжливост и по-лесно възстановяване. С редовни упражнения за разтягане ще намалите риска от мускулни болки и така по-често ще може да издържате тренировки с по-високо натоварване.

 



2. Прави ви по-гъвкави321099


С напредването на възрастта мускулите ви се свиват и скъсяват. Това намалява значително диапазонът на движение на вашето тяло, но пък увеличава риска от травми на сухожилията. Нужна ви е гъвкавост, за да избегнете тези неприятни контузии. Трябва обаче да бъдете много внимателни да не прекалите с разтягането, защото прекалено гъвкавите мускули също са изложени на голям риск от наранявания.

 


3. Подобрява кръвообращението ви


Както вече изтъкнахме, добрата циркулация на кръвта  ви предпазва от мускулна треска и ви помага да се възстановите по-бързо след тренировка. Освен това правилното кръвообращение е основно условие за добро цялостно здравословно състояние. То стимулира растежа на клетките и правилното функциониране на органите. Също така регулира сърдечния ритъм и кръвното налягане.

 


4. Редуцира стреса


При разтягането отпускате мускулите си, и така освобождавате натрупалото се напрежение. Мозъкът ви се снабдява с ендорфин, който ви създава усещане за спокойствие. Ето едно предложение: раздвижете мускулите на врата и раменете преди лягане, за да си осигурите здрав сън през цялата нощ.

 

 

5. Увеличава диапазона на движение


Той е важен за усъвършенстване умението ви да балансирате и по този начин да намалите риска от контузии, Освен това подобрява атлетичните ви способности и подпомага възстановяването на мускулите.

 

 


Тези аргументи трябва да са ви убедили колко неприятности бихте могли да си спестите само с 10-15 минути разтягане преди тренировка.

 

 

Още полезни съвети ще намерите на нашата Фейсбук страница.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Flowin Bulgaria |
5
Дамски фитнес "Дева Спорт"  10 |
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване