България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

5 невероятни ползи от кафето

Прочитания: 277
10.07.2014 08:07 по статията работи: Деси Иванова

Освен неустоимия аромат и страхотния вкус кафето има още редица ползи.

Източник: Thinkstock/Guliver

Кафето се превърна в обект на хиляди проучвания през последните няколко години. Известно като обикновен стимулант, кафето всъщност има много полезни свойства. Ето някои от най-интересните ползи, за привържениците на здравословен начин на живот.


1329594
1. Понижава смъртността

Най-малко 5% от изследванията показват, че пиенето на кафе е свързано с намален риск от смъртност при мъжете и жените. Цифрите при отделните полове варират, според редица фактори като възраст, мазнини в тялото, раса и начин на живот.



2. Подобрява баланса на холестерола

Кафето съдържа антиоксиданти, които могат да балансират нивото да общия холестерол. По същата причина и стимулират произвеждането на "добрия" холестерол. Може да се подобри съотношението между "добър" и "лош" холесетрол до 8 на 100, с умерено пиене на кафе.


1329592
3. Намалява метаболитния синдром

Метаболитният синдром е един от най-сериозните здравни проблеми в света. Може да увеличи риска от сърдечна недостатъчност и диабет. Пиенето на кафе е добре за изгарянето на мазнините.



4. Здрава и щастлива репродуктивна система

Много изследвания са показали, че редовното пиене на кафе може да намали риска от рак на простата на мъже и рак на ендометриума при жените. Пиенето на кафе може да намали до почти 20% проблеми с простатата при мъжете и с до 23% понижава риска от рак на ендометриума при жените.



5. Здрави кръвоносни съдове

Някои проучвания показват, че кофеинът в кафето може да подобри здравето на кръвоносните съдове. Прави го, като увеличава производството на азотен оксид в ендонела (това е специален вид епителна тъкан, която покрива вътрешната повърхност на кръвоносните съдове) и буквално подобрява мускулния тонус на съдовете.

1329595

Пиенето на кафе може да бъде полезно, дотолкова, доколкото го приемате в нормални количества. Всяко нещо, с което се прекалява води човешкото тяло до дисбаланс. Преценете сами, според вашият организъм, колко е оптималното здравословно количество на кофеин, което можете да приемете. И не забравяйте да го пиете с наслада!

Източник: lifespan.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване