България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

5 изненадващи причини да напълнявате

Прочитания: 424
09.04.2013 13:04 по статията работи: Александра Цанкова

Отслабването не е лесна работа. Трудно е и да се задържи резултатът от постигнатото дълго време. Понякога, каквито и усилия да полагаме, килограмите се трупат, а очевидна причина за това не съществува. Нерадващ факт е, че много външни фактори влияят на качването на нежелани килограми. Имайте предвид, че извършването на следните дейности ще ви запази в спортна форма и ще спаси самочувствието ви.



Спете поне 8 часа на денонощие



Проучвания сочат, че липсата на достатъчно сън води до наддаване на тегло. Тази зависимост идва от нарушения в метаболизма, засилен апетит в следствие засиленото отделянето на хормони (лептин и грелин).



Намалете стреса



Работа, семейство, деца и между всичко това може да остане време да останете сами със себе си. Забързаното ежедневие води до повишени нива на стрес, който вреди на цялостното състояние на организма. Това е всеизвестен факт, но рядко се замисляме до какво води стресът. Една от хилядите му вреди е повишаването на нивата на споменатите по-горе хормони, а оттук идват и килограмите в плюс.

 

 

Избирайте правилно приятелите си



Колкото и невероятно да звучи, това също оказва влияние върху теглото ви. Проучване от 2007 г., публикувано в "New England Journal of Medicine" твърди, че има 57% по-голям шанс да затлъстеете, ако дружите с човек с наднормено тегло. Това не означава, да зарежете приятелите си, просто вземете мерки. Спортувайте заедно!



Яжте достатъчно


Много диети често предизвикват обратния ефект. Недостигът на нужните за организма калории, ще доведе до забавяне на метаболизма. Ако неправилно приемате храна и се лишавате от важни за организма вещества, не само, че няма да свалите килограми (или поне не трайно), а и ще си докарате такива в повече.



Дишайте чист въздух



Отделяйте време за разходки сред природата, където да дишате на воля свеж планински въздух. Освен изключително вреден за белите дробове, замърсеният въздух също влияе на метаболизма. Изследвания върху опитни мишки, поставени в замърсена среда, показват, че животните развиват инсулинова резистентност, оксиден стрес, промени в клетъчната структура, което затруднява превръщането на храната в енергия.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Фитнес и спа център - Pulse 1  47 |
3.38
Виж всички препоръчани места за спортуване