България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

3 начина да ексфолирате тялото си без микрочастици

Прочитания: 213
08.07.2014 14:07 по статията работи: Деси Иванова

завръщане към природата

Източник: Thinkstock/Guliver

Илинойс забранява микрочастиците в продуктите за лице. Ето какво може да използвате вместо тях.

 

Новината, че щата Илинойс забрани козметиката за лице, съдържаща микрочастици повдигна сериозни опасения за околната среда, в които са се вслушали редица държави. Затова ненапразно започна да се върти въпросът: Какво да използваме вместо микрочастици, ако искаме това скърцащо, чисто чувство? 

 

1324239

Първоначално да напомним, че агресивното търкане на лицето не е добра идея, понеже може да предизвика миниатюрни сълзи върху повърхността на кожата ви, правещи я податлива на инфекции и възпаления. Също така не искате да нарушите киселинната мантия, чиято цел е да задържи влагата и да предпазва от патогени. 

 

Има хиляди продукти, които твърдят, че безопасно премахват мъртвите клетки, но понякога най-простите неща са и най-добрите. Ето 3 лесни начина да почиствате лицето си, които няма да нарушат структурата му, да изложат лицето ви на твърди съставки или да го съсипят. 

 

Козметика "направи си сам", с мед

 

Медът доста време е заемал главна позиция в натурална козметика за красота и то не случайно. Медът е естествен антимикробен елемент, който ефективно почиства сам по себе си. Може да потъркате една супена лъжица мед между ръцете си и да откриете, че става приятен и хлъзгав - точно като консистенцията на скъп продукт за лице. Също така е и овлажнител, което означава, че привлича и задържа влагата - може да пази кожата навлажнена - нещо, за което много груби ексфолианти не могат да претендират. Това е така, понеже те съдържат глюконова киселина, слаба киселина, която се счита за доброкачествена от експерти по общественото здраве.

 

1324240

Скорошна статия на "Журнал на козметичната Дерматология" заключи, че "медът е подходящ и за мехлем за рани, изгаряния, пърхот и други. В козметичните среди се формулира като омекотяващо, овлажняващо средство, успокояващо, с добър ефект върху косата, регулиращо PH и предотвратяващо патогени и инфекции".

 

При някои природни козметични методи се смесват мед със сода бикарбонат - нещо, с което трябва да бъдете доста внимателни, защото се получава алкална среда. PH на кожата трябва да бъде около 5.5 ( въпреки, че проучване от 2006 го поставя по - близо до 5), и да има така наречената киселинна мантия върху него. Това е важна бариера за да се запази непокътнато лицето, както и защита срещу инфекции и запазва влагата. Опитайте медът и ако желаете това ексфолиращо усещане, смесете го с малко сода бикарбонат.

 

Използвайте гъба конджак 

1324237 1324235

Можете да похарчите над 150 лева за уред за почистване на лице или може просто да дадете 15 лева за многократно употребяваща се гъба, направена (както подсказва името й) от корена на растението Конджак. По принцип е твърда като камък, но след като я сложите под струя топла вода се омекотява и заприличва на пружиниращ купол, който може да се използва с или без препарат за почистване и да се отлепят мъртвите кожни клетки. Гъбата е достатъчно нежна, за да се използва ежедневно. Някои марки произвеждат гъбите конджак, сливащи ги с нещо като въглен, което е естествен детоксикатор за кожата. Една гъба конджак може да се използва в продължение на шест седмици при двудневна употреба. 

 

Използвайте нежна пила с млечна киселина 

1324236

Има два основни начина да се отървете от мъртвите клетки, които помрачават външния вид на повърхността на кожата ви. Има ръчни ексфолианти - като гъби конджак, кърпи за лице и други, но също така съществуват и химически. Последните използват киселина, за да разтворят материала, който поддържа кожните клетки свързани помежду си, като помага да се премахнат по-лесно мъртвите клетки.

 

Има доказателства, че някои киселини също подпомагат регенирирането на клетките. То се забавя с възрастта, поради което тези киселини са изтъквани като анти ейдж методи.



Тези видове ексфолианти могат да бъдат естествени или синтетични и могат да предизвикат дразнения в някои хора. Има тонове различни киселини в продуктите на пазара - добре известните включват алфа хидрокси киселина, млечна киселина и гликолова киселина. Млечната киселина се появява, за да се подобри свойствата на бариерата на водата, която помага на кожата да запази влагата си, като в същото време е и ексфолиант. Не трябва да използвате продукти, съдържащи киселина сутрин, защото могат да повишат чувствителността към слънцето. И винаги носете слънцезащитен фактор на лицето си, независимо дали използвате ексфолиант или не.  

Източник: TIME.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване