България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

15 факта, които доказват, че бягането си струва (I част)

Прочитания: 229
18.08.2014 13:08 по статията работи: sportuvai.bg

Източник: Thinkstock/ Guliver

Бягане, бягане и пак бягане... Може да ви се струва скучно и безполезно, но се лъжите. Бягането е спорта, който е направен за хората. Той помага да се поддържаме здрави и във форма. Ако още не сте заобичали да бягате, вижте фактите, които ще докажат, че трябва да бягате.

Бягането е едно от нещата, което ни прави хора. Според различни изследвания именно бягането ни е направило хората, които сме сега. Учените са доказали, че в миналото хората, които са започнали да бягат са успели да оцелеят, от колкото ловците, които са се препитавали само с ловуване. Бягащите хора са нашите предци, а ние техните потомци.

Дори и 5 минути на ден ще ни удължат живота. Проучване, проведено сред 55 хиляди хора доказва, че дори 5 минути бягане на ден намалява вероятността от преждевременна смърт с 30%. Освен това бягането добавя средно до около 3 години живот.

Бягането изгаря най-много калории. Докато бягаме само 1,5 километра ние изгаряме невероятните 100 калории. Това прави това упражнение най-ефективното за сваляне на килограми. Ако не сте го добавили към тренировъчния си план за сваляне на килограми, добавете го.

Натоварва всички мускулни групи. Противно на всеобщото мнение, бягането не натоварва само краката. Докато бягате вие ще можете да направите мускулатурата по-здрава и стегната и също така ще премахнете мазнините. Активно в бягането участват 112 мускули, което прави бягането едно уникално упражнение.

Намалява риска от сърдечен удар. Докато бягате усилено може да си мислите че тормозите сърцето си и то ще изкочи, но всъщност по този начин вие го правите по-здраво. Бягането заздравява най-важния мускул - сърцето и по този начин намалява риска от сърдечен удар с 50%.

Подобрява настроението ви. Може да ви звучи странно, но бягането помага да подобрите настроението си. Особено ако си намерите другарче за бягането, вие ще преборите всеки проблем.

Подобрява работата на мозъка. Бягането помага на мозъка да се оруси и по този начин подобрява неговата дейност. По този начин вие ще имате по-добра памет и ще сте по-концентрирани.

Дава ви повече енергия. Мислите си че бягането ви измаря. Не, то ви помага да преборите общата умора и ще ви помогне да се чувствате по-жизнени. Умората от бягането е кратковременна след бягането, после ще се чувствате по-добре.

 

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: www.facebook.com/sportuvai.bg

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
Виж всички препоръчани места за спортуване