България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

14 стратегии как да изпълним фитнес целите си (част II)

Прочитания: 143
18.02.2014 13:02 по статията работи: Елена Стайкова

Източник: Thinkstock/Guliver

Ето и продължението на първа част на стратегиите, чрез които можете лесно да се справите с непостоянството или отегчението, когато дойде време за спазване на тренировъчен режим. Тези малки техники ще ви помогнат да организирате по-добре фитнес плановете си и продължавате да се поддържате в добра форма.

 

 

 

 

 

Вземете си месечна карта или тренирайте с приятел

 


Когато знаете, че вече сте платили за тренировките си предварително, вероятността да направите тези 12 посещения (а надяваме се и повече) в месеца е значително по-голяма, отколкото ако плащате за еднократни тренировки. А факторът "сега не съм в настроение за фитнес" постепенно започва да отслабва.

 

 

Същото се случва, когато тренирате заедно с приятел – ако знаете, че някой разчита на вас и е организирал деня си около плановете ви, е доста по-трудно да решите пропуснете тренировка и да си останете вкъщи.

 

 

 

 

 

Не само спортът е физическо натоварване

 


Ако искате да бъдете активни и да осигурявате достатъчно движение на тялото си, можете да го направите по много начини, без те непременно да са свързани със спорт. Започнете да ходите до работа пеша или с велосипед, качвайте се по стълбите, вместо да ползвате асансьор или се заемете с домакинските задължения. Засадете цветя в градината си или си обещайте, че ще давате на кучето си наистина пълноценна разходка сутрин и вечер, изпълнена с много тичане и игра.

 

 

Три годишният ви син може би е най-добрият ви личен треньор – излизайте по често с децата си в парка, включете се в техните игри и това, което им е интересно, вместо да ги водите за ръка до най-близкото кафене.

 

 

 

 

 

Използвайте технологиите

 


Приложенията за мобилни телефони могат да се окажат добър помощник за следене на прогреса ви и поддържане на мотивацията ви да тренирате. Чувството, че сякаш сте във виртуална игра, в която трябва да изпълнявате "мисии", ще ангажира съзнанието ви и ще забравите, че сте изморени или че "сега точно нямате много време". Възползвайте се от технологиите, които ви дават по-ясна представа за постигнатото и които ви стимулират да не се отказвате.

 

 

 

 

 

Бъдете гъвкави

 


Някои спортове изглеждат страхотно отстрани, но когато се захванете с тях, може да осъзнаете, че не са най-подходящите за вас. Може би не ви харесва да се търкаляте в снега, да бягате с километри или да ви разбиват носа, но със сигурност има спорт, който е подходящ за вас и който ще ви помогне да бъдете здрави и във форма, като едновременно с това се забавлявате. Не се притеснявайте да промените първоначалните си планове и не възприемайте това като провал. Сменете спорта, залата или треньора, докато намерите това, което ви удовлетворява най-много.

 

 

 

 

 

Екипирайте се

 


Ако сте решили да се занимавате с конкретен спорт, е добра идея да инвестирате в екипировка. Докато при някои спортове добрата екипировка е задължително условие, то при други тя е по-скоро още един начин да се почувствате добре докато тренирате. И в двата случая новото допълнение към екипировката ви може да ви мотивира още повече да давате най-доброто от себе си.

 

 

 

 

 

Не се притеснявайте да се върнете назад

 


Ако тренировката ви е прекалено натоварваща и излизате от залата изцедени, вместо заредени с енергия, може би трябва да помислите да намалите малко темпото. Все пак идеята на всичко, което правите, е да заобичате спорта, да го направите част от живота си и да бъдете здрави и щастливи. Тренировката ви трябва да ви извежда от зоната ви на комфорт, но не и да ви отдалечава на километри от нея.

 

 

 

 

 

Почивката не означава край

 


Да си вземете няколко дни почивка от тренировките не означава, че сте мързеливи, че сте се провалили или че сте непостоянни и не е причина да се отказвате напълно. Всеки има нужда от време за релаксация, а ако вече сте направили спортуването част от живота си, то почивката е просто време за други приятни дейности, а не "пропускане" на тренировка.

 

 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване