България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Тиква: 4 пъти по-полезният зеленчук

Прочитания: 223
25.10.2013 17:10 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: Thinkstock/Guliver

Големи, оранжеви кръгли кратунки! Ако изключим някои неприятни спомени от детската градина, свързани с тях, тиквите си остават едни от любимите и изключително полезни храни, познати на човечеството. Защо мислим така ли? 4 неоспорими факта заличиха и най-бледата сянка на съмнение у нас. Ето ги и тях:

 



Ароматната вътрешна част на тиквата е богата на редица витамини. Аскорбиновата киселина, например, ни помага в борбата със сезонните воруси. Вкусният зеленчук съдържа и витамини от групата Б, благоприятстващи за свежестта и доброто ни настроение.

 

 

Не си мислете, че изчерпваме гамата от витамини само с този. Тиквата е преносител и на още много други: А, Е, С, както и рядко срещаният витамин Т, кой­то по­ма­га за ус­во­я­ва­не­то на теж­ка хра­на и не позволява затлъстяване.

 

 

Тиквата лекува безсъние. Както и много други болести. Благодарение на високото си съдържание на Калий, този зеленчук помага при сърдечно-съдови заболявания и регулира кръвното налягане. В борбата с безсънието препоръчваме следното: пийте по 1 чаша тиквен сок преди лягане. Вариантът отвара от тиква с мед също върши прекрасна работа.

 

 

Тиквата е враг на наднорменото тегло. Ако имате проблеми с килограмите, добавете тиквата в менюто си. Можете да я консумирате във всякакви варианти, оставяме изборът на вас.

 

 

 

Още от нас ще намерите във Фейсбук.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване