България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Спортовете убийци на Олимпиадата

Прочитания: 192
11.02.2014 14:02 по статията работи: Стефан Крекманов

Могат да станат такива, ако човек не внимава

Източник: You tube

Само няколко дена след откриването на Олимпиадата, няколко държави вече се радват на своите златни медалисти. Други, просто се радват на участие и това че са намерили място сред най-добрите в света. Ние обаче ще хвърлим един друг поглед на Олимпиадата – опасната страна на зимните игри. 

 

Като изключим опасенията за терористични актове, които са постоянна заплаха, здравето на спортистите е изложено на риск от нещо друго, а именно самите спортове. Ето няколко спорта, където една грешка може да коства жестоко нараняване и дори човешки живот. 

 

 

Слоупстайл 


Дебютантът сред спортовете на Олимпийски игри определено е сред най-зрелищните спортове, но и сред най-опасните, независимо дали става дума за слоупстайла при ските или сноуборда. Сравнително високата скорост, нужна за засилка и височината на скоковете са главната заплаха за здравето на олимпийците. Тези, които не внимават, може да се окажат победени от планината. 

 

 

 

Спускане с шейни

 

При този спорт определено най-опасното нещо е скоростта. А за жалост има фатален пример от преди 4 години. Тогава на тренировъчно спускане, още в денят на откриването, грузинският състезател Нодар Кумариташвили изхвърчава страховито от улея със 145 километра в час. С тази скорост 21-годишният състезател с забива в една от носещите колони на съоръжението и моментално намира смъртта си. Липсата на сериозни предпазни средства във спорта е причината да се смята като един от най-опасните, защото очевидно само каска не е достатъчна, за да спаси човешки живот в случай на опасност. 

 

ВНИМАНИЕ! СЛЕДВАЩОТО ВИДЕО НЕ Е ЗА ХОРА СЪС СЛАБИ НЕРВИ! 

 

 

 

 

 

 

Ски скокове

 

На тази Олимпиада стана ясно, че ще има и женска надпревара. Жените обаче ще скачат само на малката шанца. Не знаем точните причини зад това решение, но може би се крият в това, че при едно падане жена може да се нарани много повече. При скорост от 90 км/ч и голяма височина, приземяването се оказва доста често бедата надвиснала над участниците. А още по-лошо става, ако се случи проблем във въздуха. Тогава няма гаранция за приземяване на ските, като възможностите се свежда най-често до глава, по лице или по гръб. Всичките са опасни и болезнени.

 

 

 

 

 

 

Ски алпийски дисциплини

 

най-чакани на зимна Олимпиада определено са алпийските дисциплини. А най-опасни сред таях са спускането и супер гигантският слалом. Скорост достигаща до 130км/ч, дори и повече, остри завои, големи скокове. Всичко това, комбинирано със секунда невнимание може да предизвика болезнено, дори фатално падане. Последният случай, макар да не е професионален, е със Михаел Шумахер, който все още се бори за живота си, след като при падане ударил главата си. 

 

 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Be Shape Studio  5 |
5
Flowin Bulgaria |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване