България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Палео: Доброто, лошото и грозното

Прочитания: 283
12.12.2013 15:12 по статията работи: Елена Стайкова

Източник: Thinkstock/Guliver

Палео не е диета. Това е естественият начин, по който хората са генетично устроени да се хранят. Няма начало и край, не е нещо, което спираш след определен период от време. Живееш с него и ядеш бекон, докато наблюдаваш как талията ти се смалява.

 

 

Предпоставките: Човешките гени почти не са се променили от палеолитната ера до сега. Ето защо следва да се храним по начина, по който са се хранили предците ни. Хранителният режим изключва зърнените храни, повечето млечни продукти, картофи, захар, както и всички преработени "бързи" храни. Хранене, както са го правили пещерните хора.

 

 

Днес има няколко варианта на палео. Някои от тях са по-стриктни и не позволяват дори ядки или месо, което не е биологично чисто. Други включват картофи, сурово прясно мляко и дори черен шоколад.

 

 

Ако смятате, че се храните здравословно, то най-вероятно, без да знаете, сте пробвали някоя от вариациите на палео. Изключвали сте "бързите" храни, наблягали сте на месо, зеленчуци и понякога плодове.

 

 

Ето добрите, лошите и грозните страни на палео като хранителен режим

 

 

 

Доброто

 


Ако американците следваха дори лекия вариант на палео, нямаше да имат проблем със затлъстяването. Щяха да са по-здрави и по-малко зависими от лекарства и фотошоп.

 

 

Палео поставя под въпрос съвременната схващания за здравословно хранене. Докато всичко около нас ни убеждава, че трябва да приемаме пълнозърнести храни, като например хляб и мюсли, палео твърди, че точно това са храните, които ни правят дебели. За да сме здрави, трябва да заменим пастата, хляба и обработените храни с храни, идващи директно от природата – зеленчуци, месо, семена, яйца, плодове и пълномаслено мляко.

 

 

Палео се противопоставя на вегетарианството и на режимите, изключващи мазнините, тъй като месото и животинските мазнини помагат на човешкото тяло да изгражда мускули, да се защитава от болести и има добър метаболизъм.

 

 

 

Лошото

 


Палео режимът не е подходящ за спортисти, тъй като техните тренировки изискват повече от това, което палео позволява, а именно – въглехидрати и бързо обработващи се протеини.

 

 

Палео е за хора, които не искат да са болни и дебели. Хора, които не тренират всеки ден и не се подготвят за състезания. Атлетите не са такива хора, те имат съвсем други цели и нямат полза от това, да се хранят така, както трябва да се хранят хората, които са болни и дебели.

 

Ако спортувате активно и режимът ви изключва храните за спортисти, то е необходимо или да преосмислите диетата си, или да продължите да я следвате и да се провалите. Тези храни ви помагат да тренирате по-усилено, да се възстановявате по-бързо след тренировка, да градите повече мускули и дори да отслабвате. Разбира се, бихте могли да тренирате и без тях, но едва ли ще постигнете същите резултати.

 

 

 

Грозното

 

 

Хората обичат да си поставят ограничения. Обичат някой да им казва "Не яж това". Защото тогава чувстват сигурност и не се колебаят. Ясните граници им дават усещане за контрол, защото знаят както трябва и не трябва да ядат.

 

 

Нещата стават грозни, когато ограниченията, които поставя палео, карат хората да откачат за храни, които никога не са им създавали проблеми. Ако за определен период от време елиминирате дадена храна от режима си и не забележите ползи, а след като я добавите отново, не забелязвате да ви създава проблеми, то не би трябвало да се притеснявате. Особено, ако сте в добра форма.

 

 

Ако имате наднормено тегло, палео режимът ще подобри здравето ви. Той е подходящ за тези, които са пристрастени към "бързите" храни. По същият начин обаче би им помогнал и прост режим, който изключва въпросните храни. Все пак палео е добро начало на това никога повече да не погледнете тези храни.

Източник: www.t-nation.com
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Be Shape Studio  5 |
5
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване