България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

От Куба до Флорида, за 53 часа, на 64 години... плувайки

Прочитания: 184
11.09.2013 12:09 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: Guliver/Getty Images

Даяна Наяд преплува 177 километра от Хавана, Куба, до Кий Уест, Флорида.

 

Замаяна и със слънчеви изгаряния, 64-годишната плувкиня се появи на брега на Кий Уест  точно 53 часа след старта. Даяна излеза на известната с наличието на акули и медузи водна ивица на Florida Straits, където непредвидимият Гълфстрийм допълнително усложнява задачата на плувците. В крайна сметка тя стана първият човек, преплувал разстоянието без защитна клетка срещу акули.

 

Това е петият опит на плувкинята и идва след изтощителни тренировки, стриктно планиране, прецизност и решителност. Излизайки на брега, с подпухнало от солената вода и обгорено от слънцето лице, тя се обляга на свой приятел и казва: "Имам три неща да кажа. Първо, човек никога не трябва да се отказва. Второ, човек никога не е твърде стар, за да преследва мечтите си. И трето, въпреки че изглежда като индивидуално постижение, целият отбор спечели". Постижението бе дори похвалено от президента на САЩ Барак Обама, който споделя в Twitter: "Поздравления за Даяна Наяд. Никога не се отказвайте от мечтите си!"

 

Успехът на Даяна е предшестван от много провали. Битката продължава цели 35 години, а първият опит е през далечната 1978, когато тя е на 28. Този път всичко изглеждало подготвено. Екипът, който денонощно помагал на Даяна Найд, наброявал над 35 човека, като сред тях имало и пулмолог, след като 2 години по-рано американката прекратява опита си поради пристъп на астма (първият в живота й).

 

Предходен опит е провален и заради жестоко опарване от медуза. Но този път тя била подготвена за тях. Тренировките ѝ протичали с костюм с дълъг ръкав, а по време на същинското плуване била намазана със специален защитен гел.

 

Акули ли? В тези води е бъкано с такива. Даяна използвала екип от водолази, които носят специални електрошокови палки, с които да я предпазят от хищниците.

 

Двете неща, над които плувкинята нямала влияние, били ураганите и теченията. Този път и двете природни сили били на нейна страна. В продължение на двете денонощия е имало само 90-минутна буря. И, както повелява протокола, тя просто преплувала през нея.

 

 

 

Нейната треньорка споделя след финала: "Мислех, че е невъзможно! Сега се радвам, че сгреших".

 

 

И не забравяйте да ни последвате на facebook.com/Sportuvai.bg

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване