България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Отбор от Ямайка на Олимпиадата

Прочитания: 466
28.01.2014 15:01 по статията работи: Стефан Крекманов

Ето кого ще подкрепяме заедно с нашите

Източник: Youtube

Всички сме чували народната "мъдрост" за това, че жените не могат да шофират, а чернокожите не могат да карат ски. Е поне второто не е вярно, след като Того изпраща свои скиори на Олимпиадата в Сочи. Не крием симпатиите си към тях, но участниците, които ни грабват тотално, се казват Уинстън Уат и Марвин Диксън. Те са ямайският отбор по бобслей, който се завръща на Олимпиада след 12 години.

 

Защо ги харесваме толкова?

Първо - ние не харесваме фаворитите. При тях я няма тръпката от победата, защото е очаквана. Докато представете си, Ямайка да спечели зимен олимпийски медал... Звучи невъзможно, но все пак няма невъзможни неща.

 

Второ - по-възрастните от вас, сигурно са наблюдавали дебюта на Ямайка на зимни игри. А за по-младите, той е през 1988 в Калгари. Там те обират симпатиите и въпреки последното място, което заемат, си заслужават овациите на всички хора на улея. Това тяхно представяне става вдъхновение за създаването на филма "Леден болид". А този филм ни е любим и препоръчителен за всеки, който не го е гледал. 

 

Трето - понеже сме почти сигурни, че чернокож не е печелил медал (освен ако не е състезател на САЩ) много се надяваме да станем свидетели точно на това. И според нас, най-близо до златото са именно ямайските спортисти. Всички знаем за бързината на ямайците и че на летните Олимпиади Юсейн Болт и сънародниците му разбиват конкурентите. За нас, надеждата в Сочи е именно бързината да ги изведе до първото място.

 

Проблемите

До последно не се знаеше, дали спортистите ще заминат, въпреки касирането им. Естествено проблемите бяха финансови. Нужни им бяха около 80 000 долара, които нямаше от къде да вземат. Олимпийската федерация на Ямайка не можеше да предостави цялата сума, затова бяха отворени две кампании в Интернет за събирането на парите. Всеки желаещ да помогне, можеше да остави някаква сума за отбора. Вчера е станало ясно, че парите са били събрани и отборът заминава за Русия. Въпреки това, кампанията по събиране на средства не е спряна. Крис Стоукс, участник на 4 олимпиади с отбора по бобслей и дебютант пред 1988 (сега част от делегацията), заяви, че целта е да се осигури финансирането на отбора и в не-олимпийски години. "Искаме да съберем възможно най-много средства, за да може следващите поколения ямайски състезатели по бобслей да имат равен старт с конкурентите си. Знаем, че ние сме надеждата за объркване на сметките и отиваме за едно добро представяне". 

 

Ето и дебютът им през далечната 1988 година: 

 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Виж всички препоръчани места за спортуване