България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Най-шантавите състезания (I част)

Прочитания: 208
18.12.2012 10:12 по статията работи: Анна-Мария Тонева

А вие бихте ли се включили в някое

Източник: molomo

Не всеки може да стигне до Олимпиада. На някои им пречат излишни килограми, други не са постояни в тренировките.

 

Затова сега ще ви разкажем за няколко необичайни съревнования, за които съвсем не са нужни скъпи спортни екипировки.

 

Участниците използват обикновени вещи или не се състезават в спортни условия. На такива шамипионати страстите са не по-малко, отколкото на големите спортни първенства.

 


Камък-ножица- хартия

 
Навярно в детството си всички сме играли на тази игра. Но малко хора знаят, че от 2002г. насам, някои ентусиасти я считат за спорт, равен със спортовете. Появила се е даже и федерация по "камък-ножица-хартия". Под нейна егида годишно се провежда Световен шампионат. През 2009г. това съревнование се е провело в Торонто. Победителят получил чек за 50 ХИЛЯДИ долара. 

 

849682ea-bc6a-d29e-c698-4a525d6503d6

 

 

Спортна сауна

 
Финландците сигурно не са предполагали, че тяхното национално занимание ще се превърне и в национален спорт. Правилата са прости. В сауна с температура 110о седят четирима човека. На всеки 30 сек. в сауната се влива вода. Темпрература се покачва и покачва. Не всеки може да издържи. Победител е този, който издържи повече от останалите. Обикновено победители издържат до 120-125о. Този необичаен шампионат се е провеждал от 1999 до 2008г. Но състезанието е прекратено, след като един от финалистите бил буквално сварен жив.

 

6be37fc4-0aba-d8f6-8b2f-89ef558a7f6f

 

 

Мятане на мобилни телефони

 
И този вид спорт е измислен от неуморимите финландци. Те решили да се конкурират кой може по надалеч да хвърли мобилния си телефон. Определянето на точки е много трудна задача. В края на краищата се отчита не само разстоянието и височината, но и артистичността на участника. Неслучайно през 2008г. състезанието печели... териер. Да, точно така, собственикът пъхнал мобилния телефон в гърлото на животното. То го нагризало и изплюло. Хвърляне се е състояло! Съдиите оценят майсторството на четирикракия спортист и му присъждат първото място. Световният рекорд по хвърляне е на мъж, който успял да метне омразния си телефон на 95 метра. Необичайният шампионат се провежда във финладския град Савонлина. Първото състезание е през 2000г., като сега участниците се състезават в мъжка, женска и юношеска категория. Не е нужно да жертвате личния си телефон за да се включите в състезанието. "Снарядите" за хвърляне са предоставени от организаторите. Участниците могат да си избират марка и модел с тегло от 200 до 440 грама. Съревнованията са станали толкова популярни, че се провеждат и в Англия, Германия и Норвегия. Победителите получават награда и като допълнение имат право да представят страната си на турнира във Финладния. За популярността на турнира говори и факта, че през 2011г. почетни гости са били Ръсел Кроу и Наоми Кембъл.

 

d421f883-ba23-c91b-9fc4-dd9116f54ae6

 

 

"Канадска" борба с крака (tourestling) 

 

Смята се, че тя е измислена в британския град Уетън, където жители искали да измислят нов вид спорт, в който те да са най-добри. Според правилата на играта, състезателите захващат големите пръсти на краката, като внимават да не застъпят разделителната линия. Кракът, който не участва трябва да не се опира в земята. Изненадващо е, че този спорт всъщност е доста стар, като се провежда се 1970г. насам. През 2010г. шампион става 49-годишният Алън Неш. За да победи в състезанието той призовава на помощ своето секретно оръжие - непоносимата миризма на краката му. Говори се, че нито един противник не може да устои на нея.

 

46d70c91-b73f-0e0c-a4e2-7ecb82d5ddae

 

 

Състезания по жабки

Ако си спомняте в детството как се събирате около някое езеро, хвърляте камъни и си представяте как колкото пъти подскочи камъка, това е все едно скача жаба. Е, състезанието е същото. Всъщност, това не е много забавно за други, освен за децата, но ето че се смята за истински спорт. Годишно се провеждат по две световни първенства. За победител първо се смята този, чийто камък  е хвърлен най-надалеч и второ е направил най-много подскока. През 2010г. двата турнира се печелят от Байерс Стоун. Той успял да накара камъка да подскочи 51 пъти! Шампионът е професионалист в този спорт - цял живот не се е занимавал с друго. Бъдете спокойни, съществуването му е подсигурено от спонсорите, които му позволяват да живее удобно. Между другото, любителският рекорд е доста по скромен - само 21 скока.

 

36a3be9e-cc1f-76cf-b9ba-d963eda0b95f

 

Очаквайте съвсем скоро и втора част с най-странните състезания по света :)

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Виж всички препоръчани места за спортуване