България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Най-разпространените контузии при новите бегачи

Прочитания: 294
26.06.2014 14:06 по статията работи: sportuvai.bg

Източник: Lekove.bg

Изследване, направено от PLoS, показва, че 27% от хората, които попадат в групата на новите бегачи, страдат от травми през първата година на тренировки.


Датските изследователи са проследили тренировките на 933 бегача в продължение на една година, като са проследили какви травми получават и колко време им отнема възстановяването. Те смятат, че някой е нов бегач, ако той или тя не е пробягал повече от 10 километра предишната година. Тези учени смятат, че травмите причинени от бягане са различни болки в краката или в кръста и са достатъчно болезнени, за да съкратят тренировката за определен период от време (намаляват времетраенето на тренировката, продължителността на пробег и др.).


От тези 933 бегача, 254 са получили травми вследствие на бягането по време на първата им година на тренировки. Най-голяма част от тези спортисти (около 15%) страдат от болки в надкостниците, 10% имат болки в коленете,7% от новите бегачи имат проблеми с ахилесите, а 5% от изследваните спортисти имат болки в ходилата. По-тежки контузии не се наблюдават главно заради малкия километраж, който трениращите пробягват.


Времето, необходимо за възстановяване след тези контузии варира спрямо травмираното място. Тези с разтежение в пръсеца започват да тренират нормално след 30-40 дни, а тези с болки в надкостниците започват нормални тренировки след около 70 дни. Болките в ходилото отнемат най-много време за възстановяване - около 160 дни. Проучването също показва, че само 34 от новите бегачи, попаднали в изследването на PLoS, са останали контузени след изминаването на 1 година тренировки.


Учените от организацията съветват новите бегачи да са внимателни най-вече към болките в надкостниците, защото те са най-разпространени сред новите бегачи.

Източник: Runners world
Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Виж всички препоръчани места за спортуване