България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Лечебната сила на банана

Прочитания: 255
21.11.2013 09:11 по статията работи: Sportuvai.bg

Поредният супер плод!

Източник: Thinkstock/Guliver

Понякога на този плод се гледа с насмешка, няма защо да се лъжем. Много са асоциациите, които си правим с него, някои от които залитат силно в сексуална посока. Днес обаче няма да ви говорим за секс, а ще се съсредоточим върху ценните качества на банана като плод, който непременно трябва да включите в ежедневното си меню. Обещаваме ви, че след като прочетете материала, никога няма да погледнете банан по същия начин.

 


Този плод съдържа три вида естествени захари - захароза, фруктоза и глюкоза в съчетание с фибри. Поради тази причина бананът носи незабавен прилив на енергия. Изследвания са доказали, че 2 боря от плода ви гарантират напълно продуктивна 90-минутна тренировка. Нищо чудно, че бананът е любимият плод на водещите атлети в света.



Енергията далеч не е единствената благина, която жълтият плод доставя на организма ни. Бананът се бори с:

 


Депресията

Наскорошно проучване сочи, че хората, страдащи от депресивни състояние, се чувстват в пъти по-добре, когато си хапват банан. Това е така, защото той съдържа триптофан - вид протеин, който тялото преобразуъва в серотонин (невротрансмитерът, каращ ни да се чувстваме по-щастливи). Така че забравете за антидепресантите, яжте банани!

 



Анемия

Тази болест се дължи на недостиг на желязо в организма. Бананът стимулира производството на хемоглобин в кръвта и подобрява състоянието при анемия. Благодарение на високото си съдържание на калий и ниското ниво на сол, бананът е чудесен регулатор на кръвното налягане.

 

 

Запек

Високото съдържание на фибри действа благоприятно на отделителната система.

 



Махмурлук


Един от най-бързите начини да прикриете следите от снощните изцепки е да си направите бананов шейк, подсладен с мед. Бананът успокоява стомаха, а благодарение на меда, регулира нивото на кръвната захар.

 



Сутрешното гадене


Ако сте от хората, които изпитват гадене, ставайки в 6 сутринта, препоръчваме ви да изяждате по един банан на гладно.

 

 

Подобрява мозъчната дейност



Пак изследвания са доказали, че консумацията на банан помага за бистър ум и желязна концентрация. Препоръчваме на учениците да си хапват от вкусния плод в голямото междучасие.

 

 

Захранва нервната система

Поради богатото си съдържание на витамини от групата В, бананът е препоръчителна храна за успокояване на нервната система.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Be Shape Studio  5 |
5
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Ски зона "Банско"  9 |
3.5
Виж всички препоръчани места за спортуване