България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Кльощава затлъстялост. Как е възможно това?

Прочитания: 124
09.05.2013 10:05 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: Thinkstock/Guliver

"Ние често се доверяваме на кантара за да ни покаже доколко се вписваме в нормите, но теглото съвсем не описва общата картина на здравето. Да бъдеш слаб, но извън форма всъщност може да бъде дори по-лошо от това да си с наднормено тегло", казва д-р Марк Хаймън, председател на Института за функционална медицина и автор на изследването.

 

Според Хаймън, 23 % от възрастните и 37 процента от децата със здравословно тегло са "метаболитно затлъстели, но с нормално тегло", състояние, което той нарича "кльощава затлъстялост". Това ги поставя в риск за развитие на диабет и удвоява риска от смърт от болести в сравнение с диабетиците с наднормено тегло. Доктор Хаймън смята, че "кльощавата затлъстялост" е бързо разрастващ се проблем, причинен от заседналия начин на живот, хроничен стрес, токсините и лошите хранителни навици.

 

Как можете да определите слабата си фигура за нездравословна? Сред показателите са липсата на физически упражнения, допълнителни коремни мазнини, глад за захар, високо кръвно налягане и фамилна предразположеност за диабет. Ако се вписвате в тези рамки, помислете за консултация с Вашия доставчик на здравни грижи.

 

За щастие, има ефективни начини за борба с диагнозата "кльощава затлъстялост". Правете силови тренировки за изграждане на мускули. Това стимулира обмяната на веществата. Приемайте мултивитамини, рибено масло и витамин Д, за да подобрите нивата на кръвната захар. Яжте богата на протеини закуска, избягвайте подсладени напитки и преработени храни. И не на последно място, постарайте се да спите между седем и осем часа на нощ.

 

"Най-голямата опасност на "кльощавата затлъстялост" е, че носи измамно чувство на сигурност," казва Хайман. "Често остава недиагностицирано, заради привидната слабост, което може да бъде доста опасно"

 

Още полезни съвети можете да намерите на Фейсбук страницата ни.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Плувен басейн на НСА "В.Левски"  11 |
4.5
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Виж всички препоръчани места за спортуване