България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Как да мотивирате децата си да спортуват

Прочитания: 326
10.07.2013 10:07 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: Lighttruth / Foter / CC BY-NC

Лято е. За вас това означава трепетно очакване на отпуската, а за вашите деца – три безгрижни месеца без домашни и уроци. Дали тези дни ще бъдат прекарани пред компютъра или навън, спретнати в спортен екип, зависи и от вас. Ето няколко стратегии, които ще ви послужат да убедите малките колко хубаво е да се спортува.

 

 

1. Не бъдете твърде взискателни

Не поставяйте летвата твърде високо. Ако изисквате от детето ви върхови постижения и го укорявате, когато треньорът не го хвали пред другите родители и деца, ще постигнете обратния ефект. Децата са твърде чувствителни, когато става въпрос за съревнование с връстниците им или оправдаване очакванията на мама и тате. Виждайки, че не се справя, детето най-вероятно ще се откаже да тренира или още по-лошо – ще спортува с нежелание. Не пропускайте нито една възможност да похвалите старанията му, независимо от резултатите.

 

 

2. Дайте на детето право на избор

Надейте да налагате мнението си върху невръстния бъдещ спортист.  Разграничете се от  стереотипи от сорта на "всички момченца трябва да играят футбол, а момиченцата – да ходят на балет" . Всяко дете трябва да избере само спорта, който му доставя най-голямо удоволствие. Така ще бъдете сигурни, че наследникът ви всеки път ще обува маратонките с неистово желание и ще се втурва към залата със завиден ентусиазъм.

 

 

3ac7fdcc-170d-8bfc-86cb-d968526ae6aa

 

 

3. Запишете го на спорт заедно с другарче

Няма нищо по-вълнуващо за детето от това да сподели вафлена купичка със сладолед с най-добрите си приятели след изморителната тренировка. Друг бонус е, че малчуганът ще се адаптира по лесно към новата среда, ако е заобиколен от приятели.

 

 

4. Дайте личния си пример

В ранните фази на емоционалния растеж при децата, когато все още не са се развили добре изразено чувство за идентичност и собствени интереси, поведението на хлапетата се уповава на имитация на околните. На кого друг да подражават те, ако не на най-любимите за него хора – мама и тате. Излезте в парка с вашите деца, покажете им колко е забавно да се спортува. Вие сте тези, които чрез примера си, възпитават у хлапетата любовта към спорта.

 

 

d061c05c-9698-d7ea-3b0d-7f93a34e90f5

 

 

5. Отведете детето на стадиона

Да, знаем, че трибуните на българските терени не са подходящи за невинните детски сетива. Затова пък можете да гледате спорт по телевизията. Важно е детето да се запали по даден отбор или спортист и да намери своя идол. Поглъщайки от атмосферата по спортните терени (дори и пред телевизора), виждайки щастието на спортистите при успех и обожанието на публиката, детето само ще поиска  да преследва спортни върхове. Именно това беше и каузата на Олимпийските игри в Лондон – да вдъхновят идващото поколение чрез примера на професионалистите.

 

 

Накрая едно напомняне: отношението на децата към спорта може да мотивира и самите вас да намерите вашето спортно прозвище и да превърнете спортната активност във философия и начин на живот. Малчуганите не спортуват заради онези последни 5 килограма или мускулестото тяло за плажа, а просто заради удоволствието и щастието, което спортът носи. Така и трябва да бъде!

 



 

Още вдъхновение може да черпите на нашата Фейсбук страница.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
 Pretty Dance Hall  4 |
3.6
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
"Red Salsa Team"  2 |
3.33
Виж всички препоръчани места за спортуване