България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Изграждат 10 веломаршрута и даунхил трасе на Витоша

Прочитания: 260
20.03.2013 15:03 по статията работи: Sportuvai.bg

От тази пролет започва изграждането на десет веломаршрута с различна трудност в Природен парк "Витоша", съобщи Силвия Арангелова, експерт по туризма в Дирекцията на парка, цитирана от БТА. 

 

Маршрутите са предназначени за различни целеви групи от хора. Те ще бъдат описани, оформени и маркирани, като трасетата са избрани с цел да бъдат използвани от любители на планината с различни и специфични интереси и нужди. 

 

Част от маршрутите са кв. "Драгалевци" - Драгалевски манастир - Боянско езеро - кв. "Бояна" - кв. "Драгалевци"; с. Чуйпетлово - м. "Църнел" - м. "Асланов рид" - с. Чуйпетлово; с. Чуйпетлово - подножието вр. Смильо - м. "Пчелище" - м. "Даута" - с. Чуйпетлово; с. Ярлово - Букапреславски проход - м. "Орлекови кошари" - м. "Шуматица" - вр. Смильо - м. "Градище" - с. Ярлово.

 

Най-леки са два от маршрутите - пътеката за ски бягане при х. "Ведра" и пътеката за ски бягане при х. "Сълзица". Те са подходящи за деца и по-неопитни велосипедисти, коментира Арангелова. 

 

Предвидено е и даунхил трасе в района на Драгалевския лифт. За да се избегнат срещи с туристи, ще бъдат поставени специални табели за повишено внимание на местата, където трасето се пресича с пешеходни маршрути. 

 

Специалистите искат да маркират и доста сложен спускачески маршрут - м. Златни мостове - Княжево. Най-хубав, по мнението на Арангелова, е предвиденият маршрут кв. "Владая" - Водпроект - Калето - обиколната пътека над селата Мърчаево и Рударци - с. Кладница. Споделен с туристи ще бъде маршрутът по водоравната обиколна алея, по него също ще има участъци за начинаещи велосипедисти. 

 

До края на март ще бъде обявена процедура за категоризация на веломаршрутите. Целта е да няма неприятни изненади за велотуристите и да попаднат на труден или непреодолим участък. 

 

През пролетта ще започне и ремонт на част от туристическата инфраструктура в парка. Ще бъдат възстановени заслоните при м. "Меча чешма", при пещерата Духлата, в м. "Живата вода", при с. Боснек, на алеята от кв. "Владая" към м. "Златни мостове", по поречието на р. Рударщица край с. Рударци, на разклона за Копитото, в м. "Слънчев рид" и в м. "Железни врата". Ще бъде възстановен и кътът за отдих при с. Рударци, по поречието на р. Рударщица. 

 

До лятото ще се ремонтират и алеята от х. "Кумата" към м. "Златни мостове", която има дължина 1,68 км. Ще бъде възстановен и алейният маршрут и от кв. "Владая" към м. "Тихия кът", който е с дължина 3 км, посочи експертът. 

 

Сред предвидените дейности по проекта за пролетно-летния сезон са още разработване и реализиране на проекти за рекултивация на каменните кариери в района на селата Владая, Мърчаево, Рударци и Кладница за осигуряване на безопасност за туристите. Ще бъде оборудван и екологично-информационният стационар "Белите брези". 

Напоследък се чуват и страхотни неща за фейсбук страницата ни, затова ви препоръчваме да я разгледате.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Спортен Комплекс "Славия"  21 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване