България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Иван Славчев: Чрез гимнастика се поддържа здраво тяло

Прочитания: 708
24.04.2012 11:04 по статията работи: Александър Македонски

Днес си говорим с господин Иван Славчев, който със своите 60 години един от най-възрастните маратонци в България и е най-добрия пример за това, как спорта води до здраве.

 

Той е треньор на най-добрия ни гимнастик Йордан Йовчев и съответно треньор в клуба по спортна гимнастика "Йовчев - Дунев" в град Пловдив.

 

Г-н Славчев има и един уникален рекорд в книгата на Гинес - успял да издържи 9 часа и 30 минути във вода, легнал, абсолютно неподвижен.

 

Трудно ли е да се поддържа такава добра физическа форма на такава възраст?

Не ми е трудно, защото съм започнал от много малък да спортувам. Започнах с лека атлетика в град Карлово. Там нямаше условия за спортна гимнастика. Сега имам много енергия и имам необходимост да я изразходвам по някакъв начин.

 

Вие работите с деца. Трудно ли е?

С възрастни се работи по-лесно, защото децата се разконцентрират доста бързо. Йордан Йовчев започна в първи клас, на седем, но с него нямаше такива проблеми. Той имаше качествата и от малък изпълняваше упражнения, които другите на неговата възраст не можеха.

 

Вие сте подготвил най-успешния български спортист, с най-много медали от Олимпийски игри...

Имах шанса и късмета да намеря един такъв талантлив изпълнител.

 

С колко шампиона сте работил?

С двама - Калофер Христозов, с две 4-ти и две 6-ти места на Олимпиадата в Сеул през 1988г. След него дойде Йордан Йовчев, който започна с две Олимпиади подред с 4 медала.

 

Разкажете ни за маратона?

Там изтощението е голямо. Мога да го сравня с кръводаряването, все едно си дал 400 грама кръв. След това трябват поне 1-2 месеца да се възстановиш. От последния, който беше на първи април се възстановявам бързо.

 

Имате рекорд записан в "Книгата на Гинес"?

Да, имам. Девет часа и половина неподвижно стоене във вода. Условията бяха тежки, края на август, температурата падна с 20 градуса, но успях. Много ми помогнаха упражненията за вода, които изпълнявам редовно. Те помагат и на болни хора и за след травми, също така повишават издръжливостта.

 

И за финал, какво бихте казал на хората в България, за да започнат да спортуват повече?

Бих им казал да търсят възможности. Може да се спортува навсякъде, а най-добре е сред природата. Трябва ти един лост или висилка за да почнеш да се набираш. Чрез гимнастиката се поддържа здраво тяло.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
ДФК "Лъвчетата"  9 |
5
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Derida  Dance Center  17 |
4.83
Виж всички препоръчани места за спортуване