България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Водата, от която трябва да се пазите

Прочитания: 186
09.09.2013 15:09 по статията работи: Sportuvai.bg

Източник: Thinkstock/Guliver

Всяко едно медицинско лице би ви препоръчало да пиете колкото се може повече вода на ден. Независимо дали става въпрос за отслабване или просто поддържане правилната функция на вашите органи, вълшебната формула H2O трябва задължително да присъства в ежедневния ви прием на храна и напитки.

 

 

Има някои случаи обаче, когато съдържанието на вода в някои храни би трябвало по-скоро да ви държи надалеч от въпросните продукти, отколкото да ви привлича към тях. Водата неизменно присъства в списъка със съставките на готовите сосове, дресинги и замразени храни. Бъдете сигурни, че ако тя заема едно от първите места в този списък, то храната, която купувате, съдържа много допълнителни съставки, които да придадат вкус и плътност на водата. Съставки, които бихте искали да избягвате.

 

 

 

Салатените дресинги например съдържат повече вода отколкото каквото и да било друго. Както знаете, олиото не се разтваря във вода, затова вместо него се използват въпросните опасни добавки, за да се поддържа консистенцията на соса. Към тях спадат мононатриевият глутамат (Е621), полисорбатът (Е433) и изкуствените оцветители. Всички тези стабилизатори подобряват вкусовите качества на храната ви, но нямат никаква хранителна стойност, а редовната им консумация води до здравословни проблеми.

 

 

 

Към продуктите, съдържащи опасна вода, се числят и желатинът, газираните напитки и "натуралните" сокове. Не се залъгвайте, че, пиейки готови сокове от магазина, успешно замествате дневната необходима доза вода. В тези напитки се съдържат консерванти като натриевият и калиевият бензонат, които, взаимодействайки си с витамин С, образуват опасни карциногени.

 

 

 

 

Не на последно място този вид храни и напитки съдържат и огромно количества добавена захар и мазнини, които действат ударно на вкусовите ви рецептори, но и на талията. Това е още една причина да гледате скептично на изобилието от вода в тези продукти. 

 

 

Още от нас ще намерите на нашата Фейсбук страница.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
Flowin Bulgaria |
5
Школа "Salsa con Miguel" на Мигел Родригес 1 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване