Трик или лакомство? Това е въпросът, който ще чувате от детски гласчета в последния ден на месец октомври - Хелоуин. Повлияни от американските традиции всяка година все повече малчугани обличат зловещия костюм, нарамват чанта, в която да събират лакомства и тръгват на лов за сладкиши.
Ако преглътнем инвазията на западните празници у нас, остава тревогата за огромното количество бонбони, пастички и шоколади, които децата ни ще погълнат само за една нощ.
За да бъдем полезни в борбата със сладкишите, споделяме ви малко информация, която ще ви бъде от полза:
Безвредни бонбони са тези, които съдържат:
Третичен-бутил-етер: Тази сложна за произнасяне съставка увеличава срока на годност на бонбоните. Европейската комисия за безопасност на храните констатира, че тя е безвредна за човешкия организъм. Не ни остава друго освен да им повярваме.
Полиглицерол полирицинолеат: Още по-сложно за произнасяне, но също така безвредна за консумация. Освен в бонбоните, тя се среща и в течния шоколад.
Соев лецитин: Тази добавка е вещество, получено от соя, емулсираща какаото в сладкишите. Въпреки че соята в големи количества може да бъде опасна за човешкия организъм, в малки тя не му влияе негативно.
Дотук с добрите новини. Трябва да повишите вниманието си до краен предел, когато на гърба на опаковката прочетете:
Изкуствени аромати: Добавянето им несъмнено прави бонбоните по-апетитни. Но и по-вредни за организма ни.
Млечни мазнини: Маслеността на млякото е основен компонент на сметаната и се състои от триглицериди - вид мазнини, които могат да удебелят стените на артериите и да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания.
Сол: Не, солта не присъства само в солените ястия. Голямо количество от нея присъства и в сладкишите. Вредното въздействие на солта можете да си припомните тук.
Избягвайте:
Изкуствени оцветители: Макар да не искаме да ви плашим, трябва да споменем, че тази съставка може да доведе до астма, дори ракови заболявания, в случай, че се консумират в големи количества.
Високо фруктозен царевичен сироп: Последни проучвания сочат, че споменатата съставка може да доведе до проблеми с бъбреците и черния дроб. Забележката тук е същата - консумацията трябва да е в големи количества.
Хидрогенирано палмово масло. Ако си мислите, че млечните мазнини са най-лошото, което може да се намира в бонбоните ви, помислете пак. Палмовото масло е най-наситеното на мазнини (повече от 80%), но често се използва в храни, защото е по-евтиният вариант.
Още от нас ще намерите във Фейсбук страницата ни.