България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Бонбонената вещица на Хелоуин

Прочитания: 259
21.10.2013 13:10 по статията работи: Sportuvai.bg

Какво всъщност си просим от домовете на хората в нощта на Вси Светии?

Източник: Thinkstock/Guliver

Трик или лакомство? Това е въпросът, който ще чувате от детски гласчета в последния ден на месец октомври - Хелоуин. Повлияни от американските традиции всяка година все повече малчугани обличат зловещия костюм, нарамват чанта, в която да събират лакомства и тръгват на лов за сладкиши.



Ако преглътнем инвазията на западните празници у нас, остава тревогата за огромното количество бонбони, пастички и шоколади, които децата ни ще погълнат само за една нощ.



За да бъдем полезни в борбата със сладкишите, споделяме ви малко информация, която ще ви бъде от полза:

 


Безвредни бонбони са тези, които съдържат:

 



Третичен-бутил-етер: Тази сложна за произнасяне съставка увеличава срока на годност на бонбоните. Европейската комисия за безопасност на храните констатира, че тя е безвредна за човешкия организъм. Не ни остава друго освен да им повярваме.

 



Полиглицерол полирицинолеат: Още по-сложно за произнасяне, но също така безвредна за консумация. Освен в бонбоните, тя се среща и в течния шоколад.

 

 

Соев лецитин: Тази добавка е вещество, получено от соя, емулсираща какаото в сладкишите. Въпреки че соята в големи количества може да бъде опасна за човешкия организъм, в малки тя не му влияе негативно.

 

 

1079656

 

 

Дотук с добрите новини. Трябва да повишите вниманието си до краен предел, когато на гърба на опаковката прочетете:

 

 

Изкуствени аромати: Добавянето им несъмнено прави бонбоните по-апетитни. Но и по-вредни за организма ни.

 

Млечни мазнини: Маслеността на млякото е основен компонент на сметаната и се състои от триглицериди - вид мазнини, които могат да удебелят стените на артериите и да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания.

 

Сол: Не, солта не присъства само в солените ястия. Голямо количество от нея присъства и в сладкишите. Вредното въздействие на солта можете да си припомните тук.

 

 

Избягвайте:



Изкуствени оцветители: Макар да не искаме да ви плашим, трябва да споменем, че тази съставка може да доведе до астма, дори ракови заболявания, в случай, че се консумират в големи количества.

 

 

 Високо фруктозен царевичен сироп: Последни проучвания сочат, че споменатата съставка може да доведе до проблеми с бъбреците и черния дроб. Забележката тук е същата - консумацията трябва да е в големи количества.

 

 

Хидрогенирано палмово масло. Ако си мислите, че млечните мазнини са най-лошото, което може да се намира в бонбоните ви, помислете пак. Палмовото масло е най-наситеното на мазнини (повече от 80%), но често се използва в храни, защото е по-евтиният вариант.

 

 

 

 

Още от нас ще намерите във Фейсбук страницата ни.

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Flowin Bulgaria |
5
Училище за танци "Огледало" - Варна Тауърс |
4
Be Shape Studio  5 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване