България
Избери друг град
Търси по карта
Търси по Спорт

Как да заредим организма с Витамин С

Прочитания: 217
30.04.2017 15:04 по статията работи: Sportuvai.bg

Ако искате да изглеждате и да се чувствате здрави, първата стъпка е набавяне на достатъчно количество витамин С! Той помага в борбата с инфекциите, намалява възпалението и вредата от свободните радикали в тялото. Изброените по-долу храни са богати на витамин C и ще ви помогнат да се радвате на оптимално здраве по един чудесен начин.

1. Гуава
Трудно е да се открие по-богата на хранителни вещества храна от гуавата. Само 100 грама от плода съдържат 228 милиграма витамин С, което е повече от три пъти от необходимото ви на дневна база. И сякаш това не е достатъчно, гуавата е богата на диетични фибри, витамин А и ликопен. Тези хранителни вещества са от съществено значение за здравето и дълголетието.

2. Чушки
Известни със своето превъзходно съдържание на каротеноид, чушките са богати на витамин C, в допълнение към витамини А, В1, В2, В6, Е и К. Една чаша чушки съдържа 157% от необходимия дневен прием на витамин С - 117.48 милиграма.

3. Пъпеш
Една чаша от този ароматен плод съдържа 78% от вашите нужди за витамин С, заедно с много други витамини и минерали. Пъпешът също съдържа противовъзпалителни кукурбитацини и два различни каротеноида. Чудесен естествен заместител на по-малко здравословните източници на захар.

4. Брюкселско зеле
Отличен източник на витамин C: вие ще получите 85 милиграма от 100 грама или 142% от препоръчителния дневен прием. Брюкселско зеле също е богато на витамин К, заедно с минерали като калций, желязо, манган и фосфор. Спомага превенцията на сърдечно-съдовите заболявания.

5. Портокали
Може би най-известният източник на този витамин. Едно от предимствата на витамин С е, че участва е борбата с вредите от слънчевите лъчи и спомага за създаването на колагена (и двете благоприятстват за по-мека и сияйна кожа). Редовната консумация на портокали също може да намали нивата на "лошия" холестерол, или липопротеините с ниска плътност при пациенти с висок холестерол.

6. Броколи
За ефективна детоксикация на вашия организъм добвете броколи на пара към следващото хранене! Една чаша от този зеленчук съдържа 135% от дневните ви нужди на витамин C. Още по-впечатляващ е неговият витамин К профил: броколите подсигуряват 245% от дневните нужди на витамин К. В допълнение, те съдържат големи количества фитонутриенти, които са в полза за всяка стъпка от процеса на детоксикация на организма.

7. Киви
Безспорно този "космат" зелен плод е истинска хранителна електростанция, защитавайки клетките от оксидативно увреждане. Плодът е богат на витамин С и бета-каротин, флавоноиди и каротеноиди.

8. Кейл
Кейлът с чудесна храна за сърцето, благодарение на своето съдържание на витамин С, В6, фибри, калий, както и витамин А, който също спомага за регенериране на тъканите.

9. Касис
Тези плодове са отличен източник на витамин C, като тяхната консумация служи за стимулиране на имунната система и подпомага борба със свободните радикали. 100 грама касис съдържат повече от 300% от дневните ви нужди от витамин C, както и 20% от необходимото желязо. Техните антоцианини са полезни за борбата със заболяванията, свързани с напредването на възрастта.

10. Ягода
Подсилете диетата си с този деликатесен плод, съдържащ 98% от дневните нужда от Витамин С (в 100 грама). Ягодите са богати и на други витамини и минерали, като витамин А, Е и В-комплекс, йод и флуор.
Включете тези храни във вашия режим и се радвайте на прекрасно здраве. 

Коментари
Помогни повече българи да спортуват
Добави място за спортуване Досега добавени - 2701
Гласувай!
Места за спортуване
Препоръчани
Най-четени
Айкидо клуб "Славия"  13 |
5
ДЮФК Национал 1  4 |
4.5
Тенис клуб "Про Спорт"  11 |
5
Виж всички препоръчани места за спортуване